Foto:Nemanja Jovanović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić primio je pismo zahvalnosti od austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove Aleksandra Šalenberga, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Кriza prouzrokovana virusom COVID-19 predstavlja globalni izazov bez presedana koji zahteva da uložimo velike napore kako na bilateralnom, tako i na evropskom i multilateralnom nivou. Mi, ministri spoljnih poslova, treba da osiguramo povratak u svoju zemlju svim građanima koji moraju da se vrate iz inostranstva“, naveo je Šalenberg.

Austrijski ministar je zahvalio Srbiji što je omogućila grupi od 20 državljana Austrije, kao i 16 državljana Srbije koji žive u Austriji i državljanima iz nekoliko članica Evropske unije da se vrate svojim kućama 1. aprila letom Er Srbije iz Beograda za Beč.

„Visoko cenimo ovaj gest prijateljstva i saradnje i pamtićemo ga dugo nakon završetka krize izazvane COVID-19. S naše strane, drago nam je da možemo da pružimo pomoć prilikom povratka srpskih državljana iz Lime i Sidneja u Evropu i spremni smo da nastavimo da pomažemo, kad god je to moguće, u predstojećim danima i nedeljama“, dodao je Šalenberg.

Prema njegovim rečima, podrška koju je Evropska unija pružala poslednjih godina, pre svega sa ciljem da se ojača srpski zdravstveni sistem, predstavlja važnu investiciju u kapacitete Srbije da se bori sa situacijama kao što je ova.

Austrija je čvrsto podržala i dodatne inicijative Evropske unije u pružanju konkretne, značajne pomoći svim zemljama u vašem regionu koje su zahvaćene krizom zbog virusa COVID-19, navodi se u saopštenju.

„Drago mi je što je Evropska unija najavila prvi sveobuhvatni paket pomoći u vrednosti 93,4 miliona evra u obliku donacija, zajedno sa nizom krucijalnih nefinansijskih mera pomoći“, naveo je Šalenberg i dodao da će Austrija nastaviti da bude uz Srbiju i zemlje u regionu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar