Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zabrinutost građana Srbije za širenje epidemije koronavirusa, iako smanjena za čak 20 odsto u odnosu na kraj marta, ostaje najviša u regionu i iznosi 70 odsto, u poređenju sa 47 odsto u Sloveniji, 58 odsto u Bosni i Hercegovini i 62 odsto Hrvatskoj, navodi se u istraživanju agencije Valikon.

Nasuprot tome, zabrinutost za ekonomske posledice, uprkos rastu, jedino je u Srbiji je manja od polovine i iznosi 40 odsto, dok ekonomske posledice epidemije brinu 69 odsto građana Slovenije, 61 odsto građana BiH i 59 odsto građana Hrvatske, navodi se u saopštenju.

Struktura zabrinutosti građana Srbije neznatno se razlikuje od regiona – 68 odsto građana Srbije izražava visok stepen zabrinutosti za svoju porodicu, sledi briga za zdravlje (41%), dok je briga za ekonomske posledice tek na trećem mestu (40%). Istraživanje pokazuje da preventivne mere za borbu protiv koronavirusa, preblagim smatra 18 odsto ispitanika.

S druge strane nakon značajne relaksacije mera, previše strogim te mere doživljava 20 odsto građana, što je pad od 12 procenata u odnosu na značajno restriktivan period. Značajno veliki broj je onih koji mere ocenjuju kao primerene situaciji, a prosečna vrednost tokom perioda merenja iznosi 63 odsto ispitanika. Međutim građani Srbije nemaju povoljnu ocenu o održavanju izbora i nastavku izbornih aktivnosti, s obzirom da je na snazi još uvek odluka o epidemiji od posebnog značaja.

U dva talasa merenja, najveći broj građana nije saglasan sa održavanjem izbora 21. juna. Sredinom maja svoje neslaganje sa održavanjem izbora izrazilo je 53 odsto građana, dok se krajem maja taj broj smanjuje za devet odsto. Sa održavanjem izbora saglasno je 32 odsto pa 39 odsto građana.

Bez odgovora je u oba talasa merenja bilo 15 odsto, odnosno 17 odsto građana. Istraživanje pokazuje da nešto više od polovine (54 %) anketiranih koji su u radnom odnosu, kažu da je situacija na njihovom radnom mestu sada manje-više ista kao i ranije. Drugu najveću grupu čini 20 odsto onih ispitanika koji obim posla opisuju kao povećan u odnosu na period pre pojave korona virusa. Sve ostale grupe ispitanika, u koje spadaju oni koji su na prinudnom ili redovnom odmoru, bolovanju ili čekanju procentualno su ispod 10 odsto pojedinačno.

Građani Srbije su, na pitanje da ocene odluku vlasti Crne Gore da državljanima Srbije još uvek ne omoguće ulazak u tu zemlju, zbog, kako kažu neispunjavanja epidemioloških uslova. Tako 79 odsto građana tu odluku smatra neopravdanom, a odobrava je 21 odsto.

Svaki drugi ispitanik kao razlog za neopravdanost takve odluke navodi nenaklonosti politike tamnošnjih vlasti ka Srbima, dok je 15 odsto njih opravdavaju uz napomenu da je svaka država samostalna u donošenju odluka. Isto tako, ukupno 55 odsto građana mere Vlade Srbije u vezi sprečavanja ekonomskih posledica epidemije na stanovništvo i privredu ocenjuje kao ili delimično odgovarajuće (47 odsto) ili neprimerene (9 odsto), dok s druge strane kao adekvatne ih ocenjuje 45 odsto građana, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare