Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nastavak dijaloga sa Beogradom podržava 70 odsto građana Kosova i Metohije, dok je oko 90 odsto Albanaca i 43 odsto Srba nezadovoljno trenutnim statusom kvo, pokazalo je najnovije istraživanje Istraživačkog instituta za evropska i razvojna pitanja.

Rezultate istraživanja predstavio je Entoni Hit koji je kazao da se i Srbi i Albanci zalažu za postizanje sporazuma a ne za nastavak „statusa kvo“, prenosi prištinski portal Ekonomija online.

„Obe zajednice su potpuno ili u određenoj meri saglasne da se započne dijalog. Većina stanovništva je rekla da treba uložiti sve moguće napore za konačni dogovor“, rekao je Hit i dodao da u pogledu priznanja od strane Srbije postoje neslaganja između dve zajednice. Albanci se ne slažu sa proširenim nadležnostima za opštine na severu, dok se Srbi ne slažu sa priznanjem Kosova.

„U pogledu priznanja od strane Srbije, mi nalazimo da postoji neslaganje između dve zajednice – 84 odsto Srba se ne slaže sa priznavanjem Kosova“, rekao je Hit.

Istraživanje je pokayalo i da Srbi smatraju da treba da dođe do korekcije granica, dok Albanci to ne podržavaju.

„Postoji podrška vladi da postigne konačni dogovor, ali postoji veliko neslaganje oko korekcije granica, posebno postoji razlika između zajednica“, rekao je on.

Prema istom istraživanju, samo 37 odsto građana KiM podržalo je ujedinjenje Kosova sa Albanijom ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar