Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO, N1

Svaki peti poslanik obavlja bar po još jednu funkciju ili ima dodatni posao u državnom sektoru, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs. Oni su direktori ili pomoćnici direktora u javnim preduzećima, članovi su upravnih ili nadzornih odbora, rade u agencijama, na fakultetima..., a neki su zaposleni u velikim državnim kompanijama kao službenici, sa platama koje prelaze i hiljadu evra.

Najmanje 55 poslanika Skupštine Srbije ne obavlja samo poslanički posao, a sudeći po njihovim imovinskim kartama, objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, mnogima je odlazak na sednice srpskog parlamenta samo izvor dodatne zarade.

To naročito važi za visokog funkcionera SPS-a Dušana Bajatovića, verovatno rekordera među političarima i po broju funkcija i po mesečnim primanjima. On je na kraju prošle godine prijavio Agenciji da kao direktor Srbijagasa ima platu 163.337 dinara, kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa mesečno zarađuje 1,6 miliona dinara, na funkciji predsednika NO Podzemnog skladišta Banatski dvor prima 591.419 dinara, a uz sve to uzima i poslanički paušal od 28.686 dinara. To znači da su ukupna mesečna primanja Bajatovića oko 2,4 miliona dinara.

Omerović savetnik i član NO

Iako je u pre dve godine zbog skandala sa krađom na aerodromu u Frankfurtu podneo ostavku na mesto poslanika, funkcioner SDPS Meho Omerović nije ostao bez posla. Kako se navodi na sajtu JP Srbijašume, on je i dalje član NO JP Srbijašume, gde prima oko 42.000 dinara. Omerović je dva meseca posle podnođenja ostavke potvrdio za medije da je imenovan i za savetnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nije objavljena njegova imovinska karta.

Uhlebljenje u JP Srbijagas našli su još neki poslanici, mada sa neuoporedivo manjim zaradama. Tako je na primer Marija Obradović, poslanica i visoka funkcionerka SNS, od avgusta prošle godine zaposlena u toj kompaniji. Kako je navedeno u njenoj novoj imovinskoj karti, za posao službenice prima čak 120.000 dinara, dok je u Skupštini Srbije zadržala paušal od 30.000 dinara.

U Srbijagasu na istoj poziciji radi i njen stranački i skupštinski kolega Igor Bečić, sa zaradom od 130.000 dinara, kao i poslanica SPS-a Ivana Dinić, koja kao samostalni stručni saradnik u tom preduzeću prima platu od oko 80.000 dinara mesečno.

Poslaničke plate odrekla se i Mira Petrović, funkcionerka PUPS-a, koja od Skupštine Srbije prima samo paušal od 27.320 dinara. Glavni izvor zarade joj je direktorska plata u JP „Pošta Srbije“ od 197.890 dinara. U istoj firmi angažovana je i njena stranačka koleginica i poslanica Snežana Petrović, gde kao specijalna savetnica zarađuje 170.000 dinara.

Među funkcionerima koji obavljaju više funkcija je i Aleksandar Čotrić, poslanik SPO. Osim poslaničke plate od oko 100.000 dinara, on zarađuje i kao član Skupštine društva Epsturs (44.413 dinara), a postavljen je i za člana Skupštine Jugoinspekta (35.000 dinara).

Poslanici sa profesorskim platama

Mada imaju višedecenijski staž u srpskom parlamentu, pojedinim poslanicima glavni izvor zarade postao je profesorski posao, a to je slučaj sa šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem. On je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu angažovan u nastavnoj i naučno istraživačkoj delatnosti, gde zarađuje 149.000 dinara, a radi i u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćurpiji sa platom od 60.000 dinara.

Kako je ranije objavio „Glas Šumadije“, Martinović je dobio saglasnost matičkog fakulteta da predaje i na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, a Vlada ga je postavila i za člana Saveta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Na sajtu Agencije o tome, međutim, nema podataka. Ukupna prijavljena primanja Martinovića sa poslaničkim paušalum i odborničkom nadoknadom iz Skupštine Rume iznose 264.000 dinara.

I njegov kolega iz redova SPS-a i bivši ministar prosvete Žarko Obradović od pre dve godine predaje na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, gde zarađuje 181.000 dinara. Na istom fakultetu profesor je i Zoran Dragišić, koji je kao nestranačka ličnost sa liste SNS izabran za poslanika, a njegova profesorska plata iznosi 207.000 dinara.

I Gojković sa dve funkcije

Ni Maja Gojković nije odolela da pored zahtevne funkcije predsednice Skupštine, koja obuhvata i poslaničku, obavlja još jednu. Iako bez ikakvog iskustva u toj oblasti, Gojkovićeva je postavljena i za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost. Njena mesečna primanja iznose oko 183.000 dinara.

Zlatko Minić, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i istraživač u Transparentnosti Srbije, navodi za portal Nova.rs da političarima koji obavljaju više funkcija nije uvek glavni motiv novac, pogotovo što neke poslove rade i volonterski.

„Sporno je poverenje građana da mogu efikasno i dobro da obavljaju dve ili više funkcija u isto vreme. Koji je smisao da neke poslove obavljaju volonterski? To je stvar moći i pitanje kontrole koje stranke uspostavljaju preko kadrova u koje imaju poverenje i koji bespogovorno izvršavaju ono što se od njih traži. Oni sinakure dobijaju naknadno – neko kroz projekte, neko kroz novac“, smatra Minić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram