Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Danas ističe rok od 20 dana od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio trijumf nad koronom. Pobedili je, izgleda, ipak nismo, jer je samo juče u Srbiji umrlo osam osoba, 339 je novozaraženih, a na respiratoru je 162.

Da podsetimo, Aleksandar Vučić je 12. jula rekao da je ubeđen da za 20 dana Srbija može pobediti koronu.

„Ja nisam hteo da insistiram na policijskom času, a video sam da su svi protiv. Moram da pokažem poverenje i u saradnike, jer su lekari pre svega rekli meni i Ani (Brnabić) da postoji drugi način. Za 20 dana ćemo pobediti virus, makar morali da donosimo strože mere. Mi sedam ili 10 dana da ne izađemo na ulicu nemamo više virus“, rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

PROČITAJTE JOŠ...

Poređenja radi, tog 12. jula kada je Vučić najavio pobedu u borbi protiv pandemije zaključno sa 1. avgustom, registrovano je 12 umrlih, 287 novozaraženih i 154 na respiratoru. Nema neke velike razlike i ne zvuči kao pobeda, pa je možda došlo vreme da predsednik više ne radi posao epidemiologa, u vreme kada se čak i njihove prognoze uzimaju sa velikom dozom rezerve.

Tog 12. jula. prema njegovim podacima, testirano je pola miliona građana, a situacija je bila takva da u bolnicama nije bilo mesta. Danas situacija ne izgleda nešto bitno drugačije. U Republici Srbiji je do 15 časova 31.jula 2020. godine registrovano ukupno 25.552 potvrđena slučaja COVID 19. Testiran je 9.436 osoba od kojih je 339 pozitivno. Na respiratorima je ukupno 162 pacijenta. U poslednjih 24 sata preminulo je ukupno osam pacijenata od kojih je pet osoba muškog pola, prosečne starosti 79 godina, i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 81 godina.

Porodice zaraženih i umrlih kojima ovo nisu samo brojke, sigurno se na ovaj dan ne osećaju kao pobednici.

Narod u magli

Sociolog Ratko Božović za Nova.rs kaže da je narod potpuno izgubljen.

Foto: N1

„Narod se o jadu velikom zabavio, nalazi se u magli, ne vidi ni put, ni putokaz. Kakva crna pobeda nad koronom? Vučić svojim govorima sve nas podstiče da verujemo u nemoguće, pa nas realnost otrezni. Sve je ovo deo košmara koji živimo, jedne opšte neodređenosti“, kaže Božović.

PROČITAJTE JOŠ...

On smatra da je potpuno neodgovorno davati bilo kakve prognoze u vezi sa krajem epidemije, pogotov ako onaj koji ih daje nije iz medicinske struke.

„Pokazalo se neadekvatno i kad lekari i epidemiolozi daju takve prognoze, a kamoli da to radi Vučić. To nije dobro. Vučić polazi od svoje uloge u srpskoj politici, a to je da sam odlučuje o bukvalno svakoj odluci, živimo u jednom jednopartijskom sistemu, međutim, ovo što radi od samog početka korone jeste jedna izgubljena mera. Šta on zna o epidemiologiji? Treba da pusti stručne ljude da rade i o tome govore, a prognoze čak ni najboljim stručnjacima nisu zahvalan zadatak“, zaključuje Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare