Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Indexov članak o stanju u Srbiji i politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić postao je neočekivani hit u susednoj državi, piše autor teksta "Vučić u pandemiji Srbiju vodi u propast" Gordan Duhaček u svom novom članku na sajtu Index.hr, a u kom se bavi reakcijama na njegov stav o predsedniku Srbije.

Tekst je objavljen 8. aprila uveče, a od tada je 73.500 puta podeljen na Fejsbuku, a samo na Indexu otvoren je gotovo 600 hiljada puta.

Kako piše Duhaček u novom tekstu, na društvenim mrežama poput Tvitera i Fejsbuka tekst je izazvao hiljadu komentara i rasprava te brojne izraze oduševljenja i podrške.

Oduševljenje čitatelja iz Srbije i napad Vučićevih botova

Čitaoci Indexa iz Srbije su konstatovali da je to prvi članak koji su pročitali o ponašanju vlasti u Srbiji tokom pandemije koronavirusa koji kritički realno analizira i sažima stanje stvari te da su prvi put mogli pročitati ono što oni vide i misle o Vučiću i njegovom upravljanju ovom krizom, piše Duhaček.

„S druge strane, bila je neizbežna reakcija Vučićevih botova – ljudi plaćenih da online podržavaju predsednika Srbije – i iskrenih podržavatelja, koji su Indexov članak opisali kao ‘napad hrvatskih medija na srpski narod’. Krenula je da se širi i teorija zavjere o tome kako je Indexov članak naručen od opozicije u Srbiji, kao i kritike da je neprimereno da se jedan hrvatski medij bavi stanjem u Srbiji i da Index treba da piše o propustima u Hrvatskoj“.

Pobijanje teorija zavere

Kako navodi Duhaček „svako ko prati Index zna da je reč o mediju koji ima kritički stav prema nacionalizmu i šovinizmu pa je prva optužba posve deplasirana“.

„Članak, naravno, nije ni od koga naručen, nego je nastao dogovorom Indexovog autora i urednika, koji su novinarski posve legitimno zaključili da bi trebalo napisati jedan veći članak o stanju u susednoj zemlji koji je, pak, nastao standardnim novinarskim radom: praćenjem medija, gledanjem konferencija za novinare, analizom društvenih mreža, razgovorom s ljudima u Srbiji itd“.

Duhaček se osvrnuo i na indirektnu reakciju predsednika Srbije o Indexovom članku Vučić je izjavio da mu ne smeta što se u Hrvatskoj piše o njemu, navodeći da je neraspoloženje u toj zemlji nastalo zbog toga što, kako on ocenjuje, Srbija napreduje brže od svog suseda.

„Suludo saopštenje Ministarstva obrane Srbije“

Duhaček podseća da je Vulin optužio hrvatske medije da su „napali Srbiju i Aleksandra Vučića, srpske lekare, ministre, vojsku i to na dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, iznoseći glasno ono što ne sme da izgovori Vlada Hrvatske“.

Vulin je napad hrvatskih medija na metode kojima se Srbija borbi protiv covida-19 uporedio s „negiranjem zločina nad Srbima u akciji Oluja i minimiziranjem jasenovačkog genocida“, navodi se u saopštenju Informativne službe Ministarstva obrane.

„Vučićev omiljeni ministar tvrdi i da za razliku od napada hrvatskih vladinih medija, u Srbiji niko nije ni pomislio da napada Hrvatsku, kritizira njene mjere ili se uspoređuje s Hrvatima“, piše Duhaček osvrćući se na reakciju ministra odbrane.

“Hrvatska Srbiju jednostavno ne zanima”, tvrdi Vulin i dodaje da će i Srbi i Hrvati izlečiti koronu, ali da mnogi u Hrvatskoj nikada neće izlečiti komplekse koje osećaju prema Srbiji i mržnju prema Srbima.

Problem slobode medija u Srbiji

„Nakon svih tih burnih reakcija nameće se pitanje koji su razlozi zbog kojih je Indexov članak tako odjeknuo u Srbiji. Odgovor je očgledan: Vučić kontroliše većinu medija, a one koje ne kontroliše konstantno napada pa je bio potreban news portal iz susedne države da napiše ono što je svima jasno ako prate događanja u Srbiji“, navodi Duhaček.

On dodaje da je interesantno da je Indexov članak bio jako deljen i komentarisan na društvenim mrežama, ali da ga je prenelo tek nekoliko portala u Srbiji, poput nova.rs. Ističe i da je naš portal jedini koji se autoru članka obratio i s molbom za intervju. U intervjuu je detaljnije opisano kako je nastao tekst koji je izazvao takvu buru u Srbiji.

„Čitanost Indexovog članka o pandemiji koronavirusa u Srbiji zapravo otkriva stanje slobode medija pod Vučićevim režimom, koji je otupio i one postojeće kritičke glasove. U svakom slučaju, Index će i dalje nastaviti da izveštava o stanju u svakoj zemlji sveta ako zaključi da bi to bilo novinarski relevantno“, zaključuje Duhaček u svom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar