Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Avdulah Hoti objavio je na svom Tviter nalogu da će 2. septembra u Beloj kući sa srpskom stranom razgovarati o velikim projektima koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i celog regiona.

„SAD su uvek bile ključne u izgradnji kosovske države. Drugog septembra sa srpskom stranom, kao nezavisnim zemljama, sastaćemo se u Beloj kući zbog velikih projekata koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagosloveno svojim prijateljima“, napisao je Hoti na Tviteru.

Da se 2. septembra u Beloj kući održavaju razgovori Beograda i Prištine, objavio je danas specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

Ovaj sastanak dolazi nakon što je prethodni sastanak, zakazan za 27. jun, otkazan.

Otkazivanje sastanka usledilo je nakon što je samo nekoliko dana pre dogovorenog susreta Hašim Tači, predsednik Kosova, optužen za zločine pred specijalnim odeljenjem suda u Hagu.

Inače, dijalog Beograda i Prštine vodi se i u Briselu uz posredstvo EU. On je obnovljen 16. jula, posle 20 meseci pauze. Tada su se u sedištu Unije sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Razgovori Beograda i Prištine potom su nastavljeni 23. i 30. jula na eskpertskom nivou, a timove dve strane su predvodili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić i kosovski koorinator za dijalog Skender Hiseni.

Najavljeno je da će dijalog na visokom nivou biti nastavljen početkom septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare