Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Held izjavio je večeras da onaj ko odbije specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka takođe odbija i Nemačku.

„Dva puta bih razmislio pre nego što odbijem da razgovaram s njim, kažem ponovo, kao predstavnikom celokupne Evropske unije, a to uključuje i Nemačku kao državu članicu. Dakle, ko odbije gospodina Lajčaka, odbija i Nemačku“, rekao je Held na KTV.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je dodao da lično ne poznaje Lajčaka, ali ocenio da je slovački diplomata „veoma iskusna i veoma pouzdana osoba i pravi čovek za ovu dužnost“.

„Dakle, i dalje ostajemo verni stavu koji se odnosi na pravno obavezujući sporazum i pre svega sveobuhvatni sporazum. Kada kažem sveobuhvatan sporazum, mislim na onaj koji ne ostavlja otvorena pitanja“, naglasio je Held i dodao da je sporazum takođe važan za evropske integracije.

On je dodao i da je kad je reč o trgovinskim pitanjima važno da pragmatični pristupi budu u korist trgovine.

„Naš utisak je da se trgovina razvija i to se može videti iz podataka Carine Kosova, tako da, u stvari, trenutno ne vidim probleme. Moje zapažanje je, možda grešim, da se trgovina nastavlja na granici“, rekao je Held.

Što se tiče aktuelnih političkih dešavanja na Kosovu, Held je rekao da se ne seća da se tako nešto dešavalo u Nemačkoj.

„Znate, mi Nemci smo vrlo dosadni. Imamo veoma stabilnu vladu i koliko se sećam, u 30 godina službe radio sam samo pod tri premijera“, naveo je nemački ambasador u Prištini.

Held je govorio i o pandemiji koronavirusa na KiM, ocenivši da nije od pomoći institucionalna kriza u sred pandemije.

On je to rekao u odgovoru na pitanja o demaršu Nemačke i Francuske poslatom Demokratskom savezu Kosova pre predloga za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

„Upravo to su razlozi zbog kojih smo izrazili zabrinutost. Imati institucionalnu krizu u ovom trenutku mislim da nije od pomoći i nije ono na šta bi sada trebalo da se fokusiraju svi akteri, politički akteri“, ocenio je Held.

Prema Parizu i Berlinu, ta energija mora biti u potpunosti posvećena borbi protiv pandemije i ekonomskih i socijalnih perspektiva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar