Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači uputio je danas zahtev Ustavnom sudu, odgovrajući na prethodno obraćanje sudu Pokreta Samoopredeljenje povodom imenovanja novog mandatara za sastav kosovske vlade.

Tači je u dopisu Ustavnom sudu na 200 stranica odgovorio na reagovanje stranke premijera Aljbina Kurtija nakon što je dekretom imenovao za mandatara Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za novog premijera.

Gazeta Express je došla do Tačijevih komentara upućenih Ustavnom sudu u vezi sa zahtevom za konačnu odluku o slučaju KO72/20.

U svojoj argumentaciji, Tači je zahtevao da se zahtev Samoopredeljenja za poništavanje njegove uredbe proglasi neprihvatljivim jer nije u skladi sa Ustavom.

Naveo je da je postupao u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa standardima utvrđenim u presudi Ustavnog suda u slučaju KO 103/14 iz jula 2014.

Predsednik Kosova je, takođe, naveo da je radio u javnom interesu i interesu građana, braneći ustavne vrednosti zemlje, preneo je KoSSev.

Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti ranije je zatražio  od ustavnog suda da dekret predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija o mandataru za sastav nove vlade proglasi neustavnim, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Kurti je, kako se navodi, sudu podneo mišljenje u kojem je, između ostalog, zatraženo da se Tačijev dekret proglasi nevažećim i u suprotnosti sa odredbama ustava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar