Ana Lalić
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od juče je i slučaj privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

Lalićeva je, piše na Platformi, prema tekstovima u medijima privedena 2. aprila u novosadsku policiju zato što je člankom o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u vreme pandemije u Kliničkom centru Vojvodine „izazvala paniku i nemir“.

Navodi se i da je novinarka privedena prvog dana primene novog propisa kojim se kažnjava objavljivanje informacija o virusu korona koje nije „odobrila“ kancelarija premijerke i dodaje da se premijerka Srbije izvinila i obećala da će povući taj propis.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i na taj način omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje, prenosi UNS.

Osim što slučaj privođenja stoji na Platformi Saveta Evrope, Evropska federacija novinara (EFJ) juče se pridružila Udruženju novinara Srbije (UNS) da novinarki Lalić, ali i ekipi televizije KTV iz Zrenjanina oprema bude vraćena.

UNS je juče ocenio da je nedopustivo da policija zaplenjuje opremu novinara i zahtevao da hitno vrati Lalićevoj kompjuter i telefone, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšene prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije
dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram