Rikardo Gutierez Foto: EFJ

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez ističe da informacije o vidljivim vezama sina Aleksandra Vučića sa kriminalnim krugovima spadaju u red onih za koje postoji javni interes i da bi vlast, umesto što krivi medije, morala da rasvetli pozadinu odnosa članova predsedničke porodice sa kriminalnim krugovima.

Pišu: Bojana Milovanović i Vojislav Milovančević

Umesto da krive medije za otkrivanje ovih veza, političari bi trebalo da ispitaju te odnose. Prebacivanje krivice na medije je “dimna zavesa” za informacije koje zaslužuju da budu razjašnjene”, smatra on.

Gutierez ističe da građani imaju pravo da znaju da li vidljivi odnosi između članova predsednikove porodice i kriminalnih krugova mogu ugroziti vođenje državnih poslova.

Dužnost je novinara da istražuju ove potencijalne veze. Sakrivanje ovih informacija bilo bi profesionalno kršenje zakona. Pozivam srpske novinare da istraže ove odnose i pozivam predsednika Vučića da rasvetli ovu stvar. KRIK je imao u potpunosti pravo da izveštava o takvom slučaju. Ono što nam je sada potrebno je potpuna transparentnost predsednika u pogledu veza između njegovog sina i kriminalnih krugova”, rekao je generalni sekretar Evropske federacije novinara.

Podsetimo, novinarki KRIK Bojani Pavlović nepoznata osoba oduzela je telefon kojim je prethodno fotografisala Danila Vučića, kako u društvu člana Partizanove navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandra Vidojevića u jednom beogradskom kafiću gleda derbi.

Povodom novih objava vezanih za njegovog sina oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da posle ovoga više nema kud do da pobedi, kako kaže, sve njihove laži.

“Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije deci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gde. Boriću se svom snagom i pobediću sve njihove laži. Obećavam im to”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “budućnosrbijeav”.

Odbrani Danila Vučića pridružili su se i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tako je Brnabić na svom tviter nalogu postavila naslovnu stranu lista “Danas” za petak, 12. jun na kojoj je tekst pod nazivom ” Dokaz da mafija ima pristup vrhu države” i napisala :

“Stavljanje mete na mladića od 22 godine je, u vašem svetu, legitimna politicka borba. Razvucite ga po twt, upregnite istraživacke tabloide da ga fotografišu dok gleda utakmicu, povežite sa mafijom, samo da bi udarili po njegovom ocu. Vi ste blato protiv koga kažete da se borite”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare