Ričard Grenel Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

"Sastanak u Beloj kući pruža mogućnost i otvara vrata ekonomskom razvoju i investicijama", izjavio je za Nova.rs Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Kosova i Srbije, govoreći o sastanku koji će delegacije Beograda i Prištine održati 27. juna u Beloj kući.

„Sjedinjene Američke Države se nadaju da će lideri Kosova i Srbije iskoristiti ovu priliku da se vrate dijalogu i započnu novu eru stabilnosti i prosperiteta. Narodi ovog regiona ne zaslužuju manje od toga“, navodi Grenel.

On je pre tri dana objavio na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

„Sjajne vesti! Dobio sam uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi se susreli u Vašingtonu, u Beloj kući 27. juna i raspravljali o dijalogu“, naveo je Ričard Grenel.

Istakao je da će se, ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo.

Šta će konkretno biti teme ovog razgovora i ko će doći na sastanak u Vašington još nije precizirano, a izvesno je da će se sa srpske strane na njemu pojaviti samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio juče da na tom sastanku ne očekuje ništa spektakularno.

Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali je dovoljno jaka da kaže šta misli. Za Srbiju nije i neće biti tema priznavanje Kosova“, dodao je Vučić.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je realno moguće da se na sastanku predstavnika Kosova i Srbije 27. juna u Vašingtonu postigne sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Foto:EPA/RAINER JENSEN

„Dakle, ako 27. juna ne bude postignut sporazum, Kosovo i Srbija će biti gubitnici. Ako se postigne dogovor, obe strane će pobediti i na taj način steći evroatlantske vrednosti, a naravno, posvećenost Sjedinjenih Američkih Država pokazuje se u odlučnosti da se postigne dogovor između neprijateljskih zemalja i naroda sada i više od jednog veka. Ja verujem da to sada mogu učiniti samo Sjedinjene Države, rukovodstvo predsednika Trampa i posvećenost koju ambasador Grenel pokazuje“, naveo je Tači u intervju za program na albanskom Glasa Amerike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare