Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sjedinjene Američke Države ponovo su pozvale kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije, što je navedeno u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

„SAD stoje uz građane Kosova, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja Kovid-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski Ustav i vladavinu prava. Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces“, poručila su sinoć trojica diplomata.

Oni su ponovili da takse na robu iz Srbije i BiH nanose štetu svim ljudima na Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv covid-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

Istovremeno, trojjica diplomata napomnju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

„Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikad nije video, ni razgovarao o takvom planu“, navodi se u saopštenju.

Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovonom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

„Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram