Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je danas, putem video linka, sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šefom Delegacije za odnose sa Srbijom EP Tanjom Fajon, o aktivnostima preduzetim u cilju poboljšanja uslova za održavanje predstojećih parlamentarnih izbora.

Tema razgovora, u kojem je učestvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, bilo je i ispunjenje obaveza iz zaključaka usvojenih na prethodne tri runde međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

U saopštenju predsednice parlamenta navodi se da je Gojković u razgovoru istakla da je u proteklom periodu ispunjeno i da se primenjuje sve što je dogovoreno u tri runde dijaloga podsetivši da su donete izmene i dopune zakona, da je završen proces izbora čanova REM-a i Nadzornog odbora za praćenje izbora.

Gojković je napomenula da je posle sastanka sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile izlazak na izbore omogućeno da osim javnih beležnika, potpise birača overavaju i opštinske i gradske uprave.

Predsednica Skupštine je kazala da je ranije upućen poziv EP, kao i parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope, OEBS-a i Mediterana da prate izborni proces i da su svi koji to žele na dan izbora dobrodošli.

Naglasila je da će biti preduzete sve mere tokom izbornog procesa i izbornog dana kako bi se očuvalo zdravlje građana.

Gojković je upoznala evropske parlamentarce sa održavanjem sednica parlamenta u situaciji pandemije Kovida 19 i svim merama koje su preduzete da Skupština zaseda na bezbedan način.

Šef Delegacije za odnose sa Srbijom EP Tanja Fajon kazala je da je važno da se obezbedi i osigura integritet izbornog procesa koji je, kako je navela, pođednako važan za same učesnike, ali i građane kako bi imali poverenja u izborni proceš.

Fajon je ukazala i na važnost kredibilnog izveštavanja o izbornom procesu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare