Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je danas na svom Tviter nalogu da je imala dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i poručila da je dijalog Beograda i Prištine ključan za približavanje Srbije EU.

Ona je navela da je nakon izbora u Srbiji potreban širok dijalog sa svim političkim snagama kako bi se postigao napredak u vezi s reformama koje su, kako je naglasila, potrebne da bi se Srbija približila EU.

„Dijalog sa Kosovom je ključan“, poručila je predsednica EK.

Ona je dodala da će EK podržati oporavak Srbije nakon pandemije korona virusa. Ona je uz fotografiju sa sastanka zahvalila predsedniku Vučiću na „dobrom razgovoru“.

Evropska komisija nešto ranije je saopštila da je Ursula fon der Lajen na sastanku sa Vučićem razmotrila evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak diajaloga Beograda i Prištine. Kako je navedeno u saopštenju, tom sastanku prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

„Predsednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU, što je ključno za njihov napredak u EU“, navode u Komisiji.

U EK naglašavaju da su dvoje predsednika razgovarali o programu reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU.

„Oboje su se složili o važnosti napredovanja u neophodnim reformama za napredak na putu ka EU, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije“, navedeno je u saopštenju Komisije.

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen ohrabrila je srpsko rukovodstvo i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u vezi sa pritupanjem EU, ali i rešili izborni nedostaci.

Na sastanku je razgovarano i o posledicama pandemije koronavirusa i pomoći koju je EU mobilisala da podrži region, a predsednica fon der Lajen je potvrdila da će Komisija na jesen predstaviti ekonomski i investicioni paket koji će pomoći u dugoročnom oporavku regiona i približiti ga EU, naglašavaju u Komisiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare