Foto: BETAPHOTO/CIRDS/DS

Istoričar Nil Ferguson izjavio je u razgovoru sa predsednikom Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vukom Jeremićem da su SAD i najveći broj evropskih država pogrešno reagovale na pandemiju virusa korona jer će prekid proizvodnje i velika ekonomska kriza koja sledi proizvesti razorne posledice koje su mogle biti izbegnute.

„Socijalno distanciranje bilo je bolji odgovor od prekida proizvodnje i zatvaranja čitave ekonomije, koje nije značajno doprinelo prestanku širenja virusa. Uspešan efekat je postignut merama zabrane okupljanja više ljudi na jednom mestu, poput zatvaranja kafea, restorana, odlaganja javnih događaja, ograničavanja kontakta u javnom prevozu“, rekao je Ferguson a preneo CIRSD.

Ferguson je ocenio da je bila greška „prepisivati mere“ iz kineskog grada Vuhana, umesto raditi ono što je učinio Tajvan – rano otkrivanje zaraze testiranjem i praćenje kontakata i određivanje karantina inficiranima umesto gašenja cele ekonomije, i dodao da je na Tajvanu „trivijalan broj“ umrlih od kovid-19.

„U SAD i Evropi će gašenjem ekonomije biti izazvana kriza kakvu ne pamte ni najstariji, uporediva sa krizom iz 1930-ih godina. Korist za javno zdravlje nije proporcionalna takvom šoku“, rekao je Ferguson.

Ferguson je naveo da se potpuno previđa da postoji velika verovatnoća za drugi talas pandemije.

„Pitanje je samo kada će se to dogoditi. Šta ćemo tada da radimo, hoćemo li ponovo sve da zatvorimo? Nadam se da ne. Bilo bi dobro da razmislimo o tajvanskom modelu testiranja i praćenja kontakata“, rekao je Ferguson.

Jeremić je rekao da je i pre pandemije u svetu bilo sve manje međudržavne saradnje, a sve više rivalstva i trvenja, i da se ulazi u novi hladni rat između Amerike i Kine, prvenstveno na polju tehnologije, a potom i na ostalim poljima.

Ferguson je naveo da je „drugi hladni rat počeo prošle godine i da je neizbežan ali i koristan“, jer će se podstaći takmičenje u razvoju tehnologije.

Jeremić je naveo da nema mnogo optimista po pitanju proširenja Evropske unije i da se postavlja pitanje uloge EU nakon krize izazvane pandemijom, a Ferguson je dodao da „Evropa svakako nije na kolenima, a nije ni ispala iz igre“.

Ferguson, koji je 2016. godine predvideo pobedu Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD i izlazak Velike Britanije iz EU, ocenio je da će Tramp ove godine izgubiti predsedničke izbore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar