Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret ujedinjenih fantoma već godinama dobija simpatije zbog svojih satiričnih prikazivanja srpske političke realnosti. Njihov poslednji hit "Zorka koridorka" zapalio je internet i društvene mreže. U intervjuu za Nova.rs kažu da će tek doneti odluku o izlasku na izbore.

Vaša nedavno objavljena pesma „Zorka koridorka“ ima milionske preglede na internetu. Da li tu vrstu uticaja možete da ostvarite i ozbiljnim porukama?

Kao što je deci uvek draže i lakše da pogledaju film nego da pročitaju lektiru, tako je i ljudima pitkija politička poruka kroz pesmu nego kroz saopštenja za javnost. Još ako je prisutna doza humora, ta poruka će se više deliti, preporučivati i komentarisati. Takvu situaciju niti hvalimo niti kritikujemo, uvažavamo činjenice i prilagođavamo se tržištu. Možda bi bilo bolje da su svi skloni čitanju lektire, ali to prosto nije tako.

Kako komentarišete aktuelnu političku situaciju, predstojeće izbore i bojkot?

Srbija već dugo nije demokratska država, a nedavno nam je to i Fridom Haus skresao u brk i objavio celom svetu. Izbori bi, da smo demokratsko društvo, bili praznik i prilika svim akterima, pre svega biračima, da utiču na smer kojim će se društvo kretati. Kod nas su izbori opasan i mučan proces, jer nema slobodnog političkog organizovanja, slobode govora i medija, i konačno, slobodnog izražavanja volje na biralištima. Bojkot je najlogičniji odgovor na takvu situaciju, ali ni on ne donosi njenu promenu, deluje kao da produžava agoniju i zato ga mnogi uopšte ne razumeju. Da se ne lažemo, biračko telo u Srbiji ne čine profesori političke filozofije pa da im argument o delegitimaciji vlade zvuči kao presudno značajan.

Da li će PUF izaći na izbore?

Premišljaju se svi u opoziciji, neki glasno, a neki u tišini. Kako svi, tako i PUF. Jer došli smo u situaciju iz priče Tamni vilajet: i ako izađeš i ako ne izađeš na izbore – kajaćeš se. Opozicija mora da se presabere i da shvati da 21. jun nije različit dan od bilo kojeg pre ili posle njega. Izbori će doći i proći, a borba protiv nenormalnosti u kojoj živimo treba da se vodi i do tada i posle toga, uvek. Međusobne optužbe bojkotaša i onih koji učestvuju na izborima neće pomoći nikom, osim Vučiću. On seiri zbog toga.

Zašto je opoziciji problem da se bolje organizuje i proširi podršku među građanima?

Sigurno je da ima dosta unutrašnjih slabosti u opoziciji. To je jednim delom nasleđeno stanje iz perioda kada su neki današnji opozicionari bili vlast pa vuku neki teret za sobom, neke međusobne antagonizme i afere, stvarne ili tabloidno nametnute. Ipak, najveći problem je ludilo u kojem živimo, a za koje je odgovorna vlast. Opozicija u demokratijama ima svoju institucionalnu ulogu, legitimna je i poželjna, dok se u Srbiji tretira kao izdajnička i kriminalna. Nas su, zbog testere koja je bio rekvizit u uličnom performansu, režimski propagandisti proglasili za nasilnike i teroriste koji su hteli da seku glave po RTS-u. To rade svakom svom kritičaru i to ostavlja posledice u svesti ili podsvesti ljudi. Građani se teško opredeljuju za podršku onima koji su prokazani kao najveće zlo.

Kako pobediti Vučića? Mislite da to može pesmom i šegačenjem?

Ismevanje autoritaraca je važan deo političke borbe, jer umišljeni čvrstorukaši ne trpe da im se neko smeje. Daleko od toga da je to dovoljno. Bitno je da se i mediji trgnu, da prestanu da služe bilo kome i da počnu da se bave novinarskim pozivom. Jedan tekst vaše koleginice Ane Lalić i sudbina koju je doživela nakon njegove objave doprineli su borbi protiv ovakvg režima više nego desetine opozicionih govora u skupštini. Treba raditi ono što će da ogoli istinu, da pokaže Vučića i njegove sledbenike u pravom svetu: da su lažovi, manipulatori, uzurpatori i da im ništa nije sveto, da su zarad opstanka na vlasti spremni da biju, hapse, kradu i da sve to predstave kao krivicu nekog drugog. Ukratko, svi moramo da pomognemo da se istina probije do najvećeg broja ljudi, umesto da budemo deo farse.

Napomena: Na pitanja su odgovarali kopredsednici Pokreta ujedinjenih fantoma Miljan Čičić i Milan Pernat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare