Foto: EPA/DUMITRU DORU

"Srbija je uvela vanredno stanje u odsustvu zasedanja Skupštine. Nijednoj vlasti sa neograničenom moći ne sme da se dozvoli da zloupotrebi tu moć i iskoristi ovu neobičnu i kritičnu situaciju. Svakoj, naravno i srpskoj, moralo bi da bude u najboljem interesu da se postara da uvedene mere budu adekvatan odgovor na situaciju i da se najefektnije moguće savlada virus", kaže u intervjuu za portal Nova.rs Tanja Fajon, šefica Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Postoji li opasnost od zloupotreba vanrednog stanja u Srbiji?

Nekada je tanka linija između u osnovi dobrih namera sa jedne i zloupotrebe moći i erozije demokratije sa druge strane, kao što možemo da vidimo po onome što se događa u Mađarskoj. To je nešto što mi kao socijal-demokrate snažno osuđujemo. Svako uvođenje vanrednog stanja trebalo bi da traje samo onoliko koliko je to stvarno neophodno. U Evropskoj uniji nema mesta za dalje podele i izazivanje nacionalizma.

Nakon vaše izjave da koronavirus ne može biti izgovor za zaključavanje demokratije i da nijednoj vladi ne može biti dozvoljeno da nameće neograničenu vlast, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da ne odmažete Srbiji i da bi to od vas bila velika pomoć, te da su neke članice EU takođe zatvorile granice. Kako komentarišete takvu reakciju Vulina?

Praksa zatvaranja granica je zaista prisutna i u Evropskoj uniji. Svidela se nama ili ne, to je dobra prevencija za širenje virusa, ali moramo da jasno naglasimo potrebu da zeleni koridori ostanu otvoreni. Moj najveći motiv uvek je bio da pomognem narodima Zapadnog Balkana, a ne obratno, što mislim da sam dokazala u svom radu kao poslanica Evropskog parlamenta. Kao presedavajuća Odbora stabilizaciju i pridruživanje Srbije u EU i posrednik međupartijskog dijaloga pratim još više srpsku politiku, što me čini vidljivijom u Srbiji. Želim da istaknem činjenicu da sam i dalje predstavnik institucije EU koja jako želi da primi Srbiju u našu evropsku porodicu i zato je naš zadatak da upozorimo vlasti u slučajevima kada se distanciraju od suštinskih EU vrednosti.

Da li ste zadovoljni merama koje je donela slovenačka vlada u borbi protiv korone?

Volela bih da verujem da je Slovenija „uhvatila poslednjih voz“ da spreči teško širenje virusa i da je preduzela potrebne mere na vreme. Moramo da uzmemo u obzir da Slovenija deli granicu sa Italijom koja je teško pogođena. Osim što naša vlast uvodi dodatne mere u borbi protiv epidemije isto ima ogromnu odgovornost da na najbolji način spreči negativne efekte korone po našu ekonomiju i tako pomogne građanima. Mi socijal-demokrate pomno pratimo razvoj situacije i predlažemo dodatna rešenja. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavili su da evropska solidarnost ne postoji, zbog zabrane izvoza medicinske opreme iz EU. Može li takva odluka Brisela negativno da se odrazi na odnose sa Srbijom?

Prvo, izjava da EU zabranjuje izvoz robe u Srbiju nije tačna. Sve vlasti Zapadnog Balkana su pozvane da blisko sarađuju sa mrežom Evropske unije. To je neophodno kako bi se obezbedio dobar protok svih dobara ka zemljama ove regije i iz jedne zemlje EU u drugu. Komisija je takođe obećala da ća zajedno sa Sekretarijatom za transport EU obezbediti koordinaciju i sprovođenje svih mera između Zapadnog Balkana i Unije. Ipak, zbog kritične situacije u samoj EU, posebno u Italiji i Španiji, morali su da se odrede prioriteti. Komesar Varhei je takođe odredio finansijsku pomoć Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, na koji Evropska unija svakako nije zaboravila. Slažem se samo da je odgovor EU mogao da bude još brži.

Vučić je od Kine tražio i dobio pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusom, rekao da Srbiji sada može da pomogne samo Kina i njen predsednik, a neki su protumačili i kao zaokret u spoljnoj politici Srbije. Kako vi to vidite?

Kina je dobar primer kako zemlja može manje-više dobro da se izbori sa fatalnim posledicama korona virusa, pa EU svakako pozdravlja njenu želju da pomogne bilo kome. Bez obzira na ulogu Kine u trenutnoj situaciji u Srbiji, Evropska unija ostaje najveći donator Srbije po pitanju unapređenja zdravstvenog sektora u poslednjih 20 godina. Nećemo ostaviti Zapadni Balkan na cedilu.

Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Vlada Aljbina Kurtija je pala, a pregovori su u prekidu godinu i po dana. Kako to može da se odrazi na put Srbije ka EU?

U ovako teškim vremenima vlast mora da bude stabilna i ujedinjena, kako bi se izborila sa virusom i pomogla građanima. Jako je važno da obe zemlje sarađuju u borbi sa Kovid-19, kao što je predložio Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, uz predlog da se uspostave kanali komunikacije između nedavno osnovanih kriznih štabova Srbije i Kosova. Sve kako bi se razmenile dobre prakse i informacije, kao i da se omogući slobodno kretanje medicinskog osoblja i opreme. Toplo podržavam tu inicijativu.

Američki zvaničnici podržali su glasanje o poverenju Kurtiju u kosovskom parlamentu, dok su se tome protivili Nemačka i Francuska. Koliko se razlikuje politika prema Kosovu EU i SAD-a?

Pritisak SAD je neodgovoran. U vreme pandemije, kada je ljudima potrebna stabilna i operativna vlast, kako bi se donele brze i efektne mere za očuvanje ljudskih života! Svakako ne možemo da promenimo prošlost i sada nemamo vremena da se igramo „ko je kriv“. Vreme je da se podrži vlast na Kosovu i da EU pokaže da je uz narod Kosova.

Da li Briselu smeta uplitanje SAD-a u pregovore Beograda i Prištine?

Više stranih „igrača“ na jednoj teritoriji može naravno da dovede do više sukoba interesa. Ali, dokle god nam je svima cilj isti – a to je u ovom slučaju mirno rešenje dijaloga Beograd-Kosovo – EU kao zvanični posrednik u pregovorima pozdravlja angažman SAD.

Kakve bi posledice epidemija koronavirusa mogla da ima po evrointegracije Srbije i druge zemlje Zapadnog Balkana?

Verujem da dugo čekano otvaranje pregovora o članstvu Severne Makedonije i Albanije u EU šalje jak signal celom regionu Zapadnog Balkana da je prijem zemalja jedan od osnovnih prioriteta Evropske unije.

Očekujete li da će u junu biti otvorena nova poglavlja u pregovima sa Srbijom?

Svakako se nadam daljem napretku u razgovorima o prijemu Srbije u EU. Ipak, zbog nestabilne situacije kakvu imamo trenutno, predviđati bilo šta je rizično.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram