Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Unija do sada finansirala pet kagro letova kojima je prevezena hitno nabavljena medicinska oprema koju je Srbija kupila širom sveta u borbi protiv Covida 19, kao i da će nastaviti da finansira takve letove.

Fabrici je rekao da je EU prilično brzo reagovala na zahtev Srbije za pomoć, i pored dsvih tesksoća sa kojima se i sama suočava, te podstio da je 20. marta potpisan ugovor o bespovratnoj pomoći od 7,5 miliona evra za nabavku neophodne medicinske opreme i materijala.

„Neposredno nakon potpisivanja tog ugovora, krenuli su da pristižu konkretni rezultati. EU je finansirala prevoz hitno nabavljene opreme koju je Srbija kupila širom sveta i do sada smo finansirali pet kargo aviona, sa tako kupljenom opremom. Nastavićemo da finansiramo kargo letove koji budu dolazili“, rekao je Fabrici.

On je naveo da je danas potpisan novi ugovor od 4,9 miliona evra bespovratne pomoći.

Istakao je da je UNOPS pokrenuo 13 postupaka za hitnu nabavku medicinske opreme, respiratora, uređaja za monitoring, za hiljade maski, toplomera…

„Za sve što je neophodno. Duga je lista neophodne opreme i materijala koju su finansirali Srbija i EU, uz pomoć UNOPS-a“, rekao je Fabrici.

On je podsetio da je sve to deo granta od 50 miliona evra, koje je najavio komesar Varheji, kao hitan odgovor na zatraženu pomoć, dodajuć i da je Varheji rekao i da je EU spremila i paket od 78 miliona evra koji će biti namenjen realizacji kratkoročnih i srednjoročnih mera.

„Pomoć EU je velika i sveobuhvata i važno je da će imati dugoročne efekte koji se neće videti samo u sektoru zdravstva, već i u ekonomiji, jer ćemo sa posebnim fokusom pomagati malim i srednjim preduzećima“, rekao je Fabrici.

On je dodao da postoji snažan osećaj solidarnosti, a da je jedan od simbola te solidarnsti činjenica da su nadleznzi organi u Srbiji odlučili da spuste zastave na pola koplja.

To su, preneo je, učinile i Delegacija EU i ambasade država članica, u želji da pokažu solidarnost i izraze saosećanje sa porodicma koji se susreću sa gubicima u vreme virusa korona.

„Ovo su zaista teški dani i u ovako teškim trenucima vas pozivamo da ostanemo zajedno i solidarni u borbi protiv virusa“, rekao je Fabrici.

On je istakao da kod ovakvih teškoća jedino ostaje da se prilagodimo situaciji sa Covidom 19, što nas, podseća, ne sprečava da još snažnije sarađujemo.