Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici rekao je za Nova.rs da su međunarodna saradnja i solidarnost, danas više nego ikada, ključni i najavio novi paket pomoći EU za zemlje Zapadnog Balkana.

„Danas je EU predstavila svoj globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, sa finansijskom podrškom u vrednosti od 15,6 milijardi evra“, rekao je Fabrici.

Ambasador je istakao da pored toga što EU čini sve što može da pruži podršku svojim građanima, pomaže i svojim partnerima u okruženju i šire kako bi se izborili sa uticajem koji koronavirus ima na njihovo blagostanje, prosperitet i sigurnost.

„Više od 700 miliona evra pomoći EU otići će na Zapadni Balkan – 38 miliona evra za neposredne potrebe, 374 miliona evra u preraspodeljenoj bilateralnoj pomoći i dodatnih 290 miliona evra identifikovano je za pomoć društveno-ekonomskom oporavku regiona“, najavio je Fabrici.

Ambasador je podsetio da je Evropska unija Srbiji već dodelila 93 miliona evra pomoći – 15 miliona evra za neposrednu pomoć u nabavci i transportu kritične medicinske opreme, i 78 miliona koji su namenjeni ekonomskom oporavku zemlje.

Foto: EU

„Dodatna sredstva za ekonomske i socijalne mere doći će od 290 miliona evra koji je danas najavio komesar Varheji za region Zapadnog Balkana kao deo Globalnog odgovora“, rekao je Fabrici.

On je za naš portal rekao da svi zajedno prolazimo kroz veoma težak period.

„Koronavirus ne zna granice. Međunarodna saradnja i solidarnost su više nego ikad ključni. Sa ovim globalnim odgovorom, EU vodi multilateralna i međunarodna rešenja kako bi oblikovala istinsku globalnu agendu za budućnost“, zaključio je Fabrici.

Da podsetimo, danas je Evopska komisija predstavila svoj globalni odgovor na pandemiju koronavirusa pod nazivom „Tim Evropa“.

Paket pomoći biće usmeren na rešavanje neposredne zdravstvene krize i nastalih humanitarnih potreba, jačanje zdravstva, sistema za snabdevanje vodom i sanitarnih sistema partnera, njihove kapacitete za istraživanje i spremnost za rešavanje pandemije, kao i ublažavanje negativnih društveno- ekonomskih uticaja.