Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sa posebnom zabrinutošću gledamo na politički pluralizam u Srbiji i pozivamo sve političke aktere da smanje tenzije i izgrade konstruktivni dijalog, jer su ovi izbori naročito važni, ocenio je za N1 visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Mi ćemo koristiti mogućnosti članstva da izvršimo uticaj na zemlje da bismo doveli prosperitetnu demokratiju na Zapadni Balkan, rekao je Borel uoči sutrašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan koji će se održati kao video-konferencija.

Borel je ukazao da je važno da građani i politički akteri imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema i da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim
preporukama, kao i da će uloga medija, s obzirom na uslove u pandemiji koronavirusa, biti važnija nego ikada.

„Moramo da pozovemo vlasti u Srbiji da u potpunosti primene ono na šta su se obavezali tokom međustranačkog dijaloga.Nadam se da će izborni uslovi biti ispunjeni, a mi ćemo biti tu da izgradimo konstruktivni dijalog između strana“, predočio je evropski šef diplomatije.

Borel smatra da bojkot nije realna opcija, zbog čega EU poziva sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača.

Upitan da li će EU nadgledati izborni proces, Borel je rekao da jedino mogu da se pošaju posmatračke misije.

„U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Sada ne mogu da odgovorimo na to pitanje, jer zemlja u kojoj se održavaju izbori mora da pozove posmaračku misiju“, predočio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar