Foto:Shutterstock

Pismo poslanika Evropskog parlamenta komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju u kojem se ukazuje na "ekstremno uznemirujuću" situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji, izvesno ukazuje da Evropska unija ne želi više da toleriše ponašanje vlasti u Srbiji, smatraju sagovornici portala Nova.rs.

Situacija sa ljudskim pravima ugrožava EU perspektivu Srbije, ocenio je diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.

„Mislim da će tek posle ovog vanrednog stanja ova tema doći na dnevni red u Evropskoj uniji. To neće tek tako proći ni u Evropskom parlamentu. Posebno ako uzmemo u obzir da je bilo dovoljno prostora da se uvođenje vanrednog stanja sprovede po Ustavu i zakonu, kako bi se maksimalno ispoštovala ljudska prava svih kategorija stanovništva“, ističe Đukić.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak opominje da su mere koje su uvedene sa vanrednim stanjem u Srbiji značajno izraženije u poređenju se zemljama u Evropi.

„Ograničavanje ljudskih prava u vremenu virusa i pandemije su normalna pojava, ali se tome mora prilaziti na jedan veoma obazriv i predvidiv način. Ljudi ne znaju šta ih čeka iduće nedelje, kad će moći da izađu, jer se stvari brzo menjaju. Nedostaci su registrovani kad je reč o slobodi medija, poštovanju ljudskih prava, ali naš najveći problem je retorika koja se ispoljava prema EU u poslednje vreme. Ona je više nego zabrinjavajuća“, rekao je Međak.

„Srbija je pod posebnom lupom EU“

Međak dodaje da odgovori koji dolaze iz Unije na retoriku iz Srbije do sada nisu bili kao u poslednjih mesec dana i da je zbog toga očigledno da su se odnosi promenili.

„Kad se vratimo u normalu onda će se podvući crta, kad su ljudska prava u pitanju, na celom kontinentu. To ne važi samo za našu zemlju već za čitavu Evropu, ali će Srbiju to definitivno pogoditi. Jer, kod nas je primećen veoma jasan trend pada stanja ljudskih prava, stoga se može dogoditi da ovo bude prelomni trenutak. Da koronavirus bude razlog da se podvuče crta kad je u pitanju igranje sa vladavinom prava i osnovnim demokratskim principima „, napominje Mađar.

Sa njegovom ocenom saglasan je i Đukić, koji naglašava da je ovo tek prvi korak ka potpunijem sagledavanju situacije u našoj zemlji.

„Ja vidim da je Srbija pod posebnom lupom i da je dosta vremena mogla da prolazi ispod radara. Ali, sada je potrošila sve svoje bonuse i više nema opraštanja. Sada se mora izaći i odgovarati za svaki konkretan potez“, upozorava Đukić, dodajući da se Srbija od 2012. godine kontinuirano udaljava od Evropske unije i vrednosti koje ona neguje.

„Mi smo poništili sve i otišli unazad i u pogledu svih sloboda“, rekao je on.

S druge strane, Međak ističe da se Srbija nije suštinski udaljila od Evropske unije, ali da je retorički daleko otišla.

„Retorika ne čini suštinu, ali je pokazuje. Naša je često na granici antievropske, jer se šalju vrlo loše poruke zarad sticanja dnevnopolitičkih poena. Suštinski, kad pogledate po poglavljima, mi nismo nazadovali. Pitanje je koliko će retorika koja je puštena iz boce moći da se vrati nazad. U tom smislu nama je ona najveći problem i kad je u pitanju spoljna politika i vladavina prava“, zaključuje Međak.

Pitanje je kako će reagovati Oliver Varhelj

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, povodom pisma koje su mu uputili evroparlamentarci, Međak je rekao da mu je teško da nagađa kakav će biti odgovor.

„Ipak, pozicija na kojoj je on je takva da mora da vodi računa, pre svega, o interesu EU u celini“, izjavio je Međak.

Sumnju u adekvatnu reakciju komesara Unije izneo je Srećko Đukić, napominjući da Varhelji dolazi iz zemlje (Mađarska) u kojoj su slični problemi kao u Srbiji po pitanju ljudskih prava.

„On treba da reaguje kao čuvar evropskih prava i vrednosti. Takva su očekivanja od njega, ali s obzirom na to da dolazi iz režima i zemlje koja se slično ponaša kao vlast u Srbiji, očekujem da će biti popuštanja“, istakao je Đukić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram