Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropska komisija pozvala je vlasti u Srbiji omogući uslove za slanje međunarodnih posmatrača za nadgledanje celokupnog izbornog procesa.

„Moraju biti stvoreni uslovi za međunarodnu posmatračku misiju na čelu sa ODIHR-om da nadgleda izborne uslove, kampanju i sprovođenje,“ naveli su u Evropskoj komisiji za N1.

Iz Brisela pozivaju Beograd da „nadogradi i u potpunosti primeni“ obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament.

„Sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema,“ kažu u Evropskoj Komisiji za N1 i dodaju da je ključno je da oni budu održani u skladu sa preporukama ODIHR-a.

„Posebno u trenutnim okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, u kojoj pojedine aktivnosti još uvek mogu biti ograničene, važna je uloga slobodnih medija u kojoj za sve političke aktere moraju važiti jednaki uslovi, kao i proaktivna uloga medijskih regulatora.

Evropska Komisija pažljivo prati dešavanja u Srbiji i „poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava i vladavine zakona“, naveli su u Briselu za N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar