Foto: N1; Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon ove sedmice, zajedno sa saradnicima, pokreću konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga koji se odvijao krajem prošle i početkom ove godine.

Kako European Western Balkans saznaje iz pouzdanog izvora, dijalog će se odvijati kao serija sastanaka preko platforma za onlajn komunikaciju.

Serija sastanka počeće konsultacijama sa organizacijama civilnog društva koje su učestvovale u dijalogu i monitoringu primene preporuka koje su proistekle iz njega. Do kraja sedmice Fajon i Bilčik razgovaraće sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, ali i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanović, koji je predsednik Radne grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornog procesa.

Potom će sastanci biti organizovani sa predstavnicima svih političkih stranaka, bez obzira na to da li su one najavile svoje učešće na parlamentarnim izborima ili ne.

Podsećamo, međustranački dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta održao se u tri runde, u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, nakon razmene pisama predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Teme dijaloga bile su zabrana korišćenja javnih sredstava u svrhe političke kampanje, redovno održavanje biračkog spiska, sastav i rad Regulatornog tela za elektronske medije, nadzor medijskog izveštavanja u toku kampanje, kao i rad Republičke izborne komisije i posmatrača izbora. Preporuke oko kojih su se učesnici dijaloga usaglasili uvrštene su u takozvanu “implementacionu tabelu”.

Bilčik i Fajon, zajedno sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, poslednji put su posetili Beograd početkom februara ove godine radi utvrđivanja dokle se stiglo sa primenom preporuka.

Kako je European Western Balkans tada pisao, institucije Republike Srbije su uglavnom ispunile formalne zahteve, kao što su usvajanje izmenjenih zakona i izbor novih članova REM-a, ali nema puno naznaka da će one dovesti do suštinskog poboljšanja izborne utakmice, jer se utvrđena pravila ne sprovode u praksi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare