Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpski pokret Dveri sopštio je da "u cilju istorijskog pomirenja" i potpunog izjednačavanja dva srpska pokreta otpora iz Drugog svetskog rata predlaže da ulice u Beogradu dobiju i istaknuti predstavnici Ravnogorskog pokreta.

„Neverovatno je da Jugoslovenska vojska u otadžbini, u narodu poznata kao Ravnogorski pokret na čelu sa đeneralom Dražom Mihailovićem, kao prva ustanička vojska u okupiranoj Evropi pod nacizmom, još uvek nema ulicu u Beogradu“, navodi se u saopštenju Dveri. ​

Dveri ističu da Srbija treba konačno da ravnogorcima oda zaslužno priznanje, koje su oni, prema oceni Dveri, odavno dobili od saveznika u „slobodoljubivom“ svetu.

„Država Srbija duguje otkrivanje grobnog mesta đenerala Mihailovića, kao i tajnih arhiva sa spiskovima svih doušnika i likvidatora komunističke tajne službe. Ovo je posebno bitno zbog​ velikog​ broja istaknutih srpskih političkih emigranata koji su ubijeni u inostranstvu od strane saradnika (predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza) Titove tajne policije“, navodi se u saopštenju.

Dveri navode da ulicu​ u Beogradu treba da dobiju general Draža​ Mihailović i​ Ravnogorski​ pokret, ali​ i žrtve​ „komunističkog terora, Golog otoka i Staljinovih čistki“.

„Naravno,​ Beograd treba da ima i Partizansku ulicu, jer su u partizanima bili i mnogi Srbi patriote“, navodi se u saopštenju.​ Dveri ističu da bi Beograd konačno trebalo da u dogovoru sa hrvatskom državom izmesti lažnu ili pravu grobnicu Josipa Broza Tita iz Kuće cveća i prenese je u njegov rodni Kumrovec.

„Na ovaj način, Beograd bi stavio tačku na podele iz Drugog svetskog rata i omogućio nacionalno pomirenje koje dugujemo deci i potomcima oba antifašistička pokreta otpora“, navodi se u saopštenju Dveri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar