Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drama u Demokratskoj stranci nastavljena je i ovog vikenda, paralelnim održavanjem dve sednice Glavnog odbora stranke zakazane u isto vreme, ali na različitom mestu. I dok je beogradski GO doneo odluku o ujedinjenju sa ZZS i SDS, dotle je predsednik DS Zoran Lutovac na sednici GO u Šapcu pokrenuo postupak isključenja iz stranke organizatora "propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke" .

Glavni odbor koji podržava predsednika DS Zorana Lutovca održan je u gradskom pozorištu u Šapcu uz prisustvo 196 člnova GO, dok je drugi Glavni odbor kome je predsedavala Vida Ognjenović uz podršku 137 članova održan u Domu omladine u Beogradu.

U saopštenju izdatom posle sednice GO u Šapcu navedeno je da je Lutovac pokrenuo postupak isključenja iz stranke Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića, a da će ih izvršni odbor iz stranke isključiti u statutarno propisanim rokovima.

Lutovac je, kako se dodaje u saopštenju, Božovića, Lečića, Jaića, Milojičića i Milosavljevića nazvao organizatorima „propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke i fizičke opstrukcije na sednici Glavnog odbora“.

„Ni oni, ni Aleksandar Vučić ne mogu da zaustave reformu DS koja je spremna da stane protiv Vučića i vrati se na čelo poštene, građanske, evropski orijentisane Srbije“, ističe se u saopštenju DS.

Lutovac je naveo da je GO DS u Šapcu jedini legalan, da ne mogu postojati dva GO stranke i da je skup u Beogradu koji organizuju njegovi protivnici – protivan Statutu stranke.

DS je alternativa, a ne saradnik vlasti, rekao je on i poručio:

„Odbranili smo Demokratsku stranku, odbranili smo bojkot i opoziciju, a oslobodićemo i Srbiju od režima Aleksandra Vučića“.

Govoreći o protivnicima unutar DS Lutovac rekao je da su oni pred javnosti ćutali ili govorili nešto drugo, umesto da dođu na GO i kažu za šta se zalažu i čuju odgovor, a sve znajući da je ogromna većina DS za opozicionu liniju.

Demokratska stranka u Šapcu, između ostalog, razrešila je sekretara DS Gorana Jaića i na njegovo mesto izabrala Dušana Dinića, a dosadašnju potpredsednicu Draganu Rakić izabrala za zamenicu predsednika DS.

Nakon rasprave o žalbama članova Statutarne komisije čije je članstvo u DS suspendovano na godinu dana i Glavni odbor je potvrdio tu odluku.

Smenjeno je i nekoliko članova Izvršnog odbora, sa izuzetkom Bogdana Tatića koji će nastaviti da obavlja svoju funkciju.

GO DS u Beogradu: Potpisivanje Ugovora o ujedinjenju

Beogradski GO doneo je odluku kojom je obavezao zamenika predsednika Dragoslava Šumarca, predsednicu Organizacionog odbora Vidu Ognjenović i potpredsednicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov da u najkraćem mogućem roku obave sve razgovore sa Nebojšom Zelenovićem i Borisom Tadićem, a ugovor o ujedinjenju mora predviđati i model pristupanja članstva ovih stranaka DS-u.

Na početku sednice, članovima GO je pročitano pismo koje je Vidi Ognjenović uputila evropska poslanica i izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju, Tanja Fajon, u kom je izrazila snažnu podršku za ujedinjenje svih proevropskih i demokratskih snaga i poželela Demokratskoj stranci sreću u velikom poslu koji joj predstoji.

U delu sednice otvorenom za javnost, prisutnim članovima obratili su se Vida Ognjenović i Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije.

Ognjenović je konstatovala da se glas DS jedva čuje u javnosti, ali da oni koji na to upozoravaju nisu pučisti i lovci na funkcije, već se osećaju kao čuvari plamena.

„Da radimo za sadašnjeg predsednika Srbije, kako nas je optužio predsednik DS, besmislena je optužba koja pokazuje slabost onoga koji je to izrekao. DS je potrebnija nego ikada”, rekla je Ognjenović, poručujući ‘razbijačima DS’: ‘Smirite se, nemate šanse. Mi smo na okupu'“.

Ona je podsetila da je DS bojkotovala izbore, „osim što smo neke lokalne izbore bojkotovali manje, a zbiljna stranka to ne bi trebalo da radi“.

Ognjenović je dodala i da nikada do kraja nisu raspravljene primedbe na račun stvaranja SZS – zbog čega se pravi koalicija sa strankama proisteklim iz DS, umesto da se ujedine, i da nikada nije raspravljena saradnja sa Dverima.

Tadić je na sednici pozvao sve članove stranke da se nađu zajedno za pregovaračkim stolom i da sukobe koji predstoje reše među sobom.

„Pozivam sve članove DS-a, kojoj sam decenijama pripadao, da prevaziđu sukobe, a ne da ih rešavaju podeljeni na dva GO. Ne smemo da dozvolimo da pred Vučićevim režimom, koji je neprijatelj demokratije, budemo neprijatelji jedni drugima. Ni po koju cenu se ne smemo predati!“, objavio je svoju poruku Tadić i na Tviteru.

On je poručio da ne postoji zamena za DS, veliku DS, i da se nada da će se DS uskoro ujediniti, jer je DS veća od Srbije, jer je preuzela na sebe pomirenje u regionu i sprečavanje sukoba i da se baš zato unutar DS ne smeju voditi ratovi.

Foto: Nova.rs

 

Bivši predsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je da je u zabludi onaj ko misli da je u DS sukob zbog kadrova, već da je danas na snazi sukob oko ideologije.

„Kako je moguće da je danas u Šapcu DS bliži Boško Obradović, nego Boris Tadić“, poručio je Šutanovac i dodao da misli da tu treba da budu i predstavnici Nove stranke i Pokreta slobodnih građana, jer samo SDS nije dovoljan.

Podsećamo, sednica Glavnog odbora DS prekinuta je 21. juna posle usvajanja izveštaja o radu predsednika stranke Zorana Lutovca jer je manja grupa članova Glavnog odbora, zajedno sa drugim licima koja uopšte nisu članovi tog organa onemogućila dalji rad sednice.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare