Foto:Profimedia.rs

Zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću Priština je još jednom prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić .

Time je, kako je dodao, pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda.

„Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana doneta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Srbije“, naveo je Đurić.

U saopštenju koje je Kancelarija dostavila medijima, Đurić kritikuje i međunarodne misije i međunarodne predstavnike na KiM i pita čemu služe ako ne mogu da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i „spreče drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine“.

„Sloboda kretanja je stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a Priština se mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju“, kaže Đurić i dodaje da je hajdučija kad se jednom legitimnom političkom predstavniku Srbije zabrani kretanje po teritoriji sopstvene zemlje da bi se time iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora, te zaključuje da takvom ponašanju nema mesta u modernoj Evropi.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je danas zahtev generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da poseti Kosovo 14. marta, javlja Koha.

Kako je saopštilo to ministarstvo, o takvim zahtevima raspravljaće se tek nakon puštanja Nezira Mehmetaja, koga je srpska policija uhapsila 4. januara na prelazu Merdare dok se vraćao iz Švajcarske zbog sumnje za ratni zločin, prenosi Koha.

U saopštenju ministarstva se kaže da je zahtev odbijen zbog “nepravednog hapšenja” i “neprekidnog pritvora” od strane beogradskih vlasti Nezira Mehmetaja, mada sve činjenice, kako tvrde, govore da bi on trebalo da bude pušten što pre, prenosi Kosovo onlajn.