Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Ðurić i kandidat za poslanika na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" izjavio je danas da će u naredne četiri godine, ako Srbija nastavi da jača predvođena tom listom i ako bude složna i homogena, srpski narod na KiM biti i sigurniji i u boljem položaju nego danas.

Ðurić je, gostujući na Radiju Beograd, istakao da je, za razliku od perioda kada Srbija nije znala ili barem nije govorila šta zeli, već samo šta ne želi, sadašnja vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, prvi put javno otvorila unutrašnji dijalog o načinima za rešavanje pitanja KiM.

„Srbija je prvi put jasno izašla i pred međunarodnu zajednicu i pred domaću javnost i rekla da se zalaže za kompromisno rešenje, prešla je iz defanzive u ofanzivu, započela aktivnost intenzivnog lobiranja koja je rezultirala talasom povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i došli smo u situaciju da, uz to što smo sačuvali podršku tradicionalnih prijatelja kao što su Kina i Rusija, danas i administracija SAD kaže da je potrebno kompromisno rešenje u odnosima Beograda i Prištine“, kazao je Ðurić.

On je objasnio da proteklih nekoliko godina delovanje Beograda, kada je reč o KiM, bilo postavljeno na tri glavna pravca.

Prvi je bio preokretanje toka događaja u odnosima sa međunarodnom zajednicom, što je rezultiralo povlačenjem 17 priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanjem članstva Prištine u važnim međunarodnim organizacijama.

Drugi glavni pravac bio je politički rad na terenu na homogenizaciji i ukrupnjavanju srpskog faktora na KiM, što je rezultiralo nastankom Srpske liste, i time da Albanci ne mogu više da manipulišu srpskim glasovima u prištinskom parlamentu.

Treći pravac delovanja bila je materijalna podrška pomoć srpskom narodu na KiM i tu je, prema Ðurićevim rečima, vlast predvođena Aleksandrom Vučićem uradila više nego ikada u prethodnom periodu.

On je objasnio da je Srbija Briselskim sporazumom uspela da kupi vreme za razvoj, i da je Vučić na pregovore u Brisel išao sa ciljem da se sačuva mir i bezbednost za srpske građane na KiM i u ostatku Srbije, kako bi država mogla da se oporavi i nastavi borbu za svoje interese.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije, Ðurić je objasnio da je Srbija danas na evropskom putu i da se sadašnja vlast trudi da stvori državu koja će biti dovoljno snažna da ravnopravno sedne za sto za kojim se odlučuje o sudbini Evrope.

Ðurić je izrazio uverenje da bi put Srbije ka EU, da je prihvatala ucene i pritiske po pitanju KiM, bio mnogo dinamičniji, međutim vlast u Beogradu je poslednjih godina vodila spoljnu politiku „sa kičmom“ i trudila se da u zemlji istovremeno stvori evropski ambijent.

„Mi uvodimo Srbiju u Evropu na pravi način, tako da bude snažna i da ne bude nikom služinče. Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže kako će EU izgledati za pet ili deset godina i mi gradimo našu kuću Srbiju svesni geopolitičkog okruženja. Procene su da bi nam se više isplatilo da ukoliko bi se EU proširivala budemo članovi“, rekao je Ðurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare