Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je danas, povodom imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za pregovore Beograda i Prištine, rekao da se plaši da bi Lajčaku, ako bi sada rekao nešto pohvalno za njega, otežao rad, s obzirom na kritike koje dolaze iz Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija, Ðurić je rekao da je imenovanje Lajčaka odluka država članica i da bi bilo „pretenciozno“ da on sa svoje pozicije tu odluku komentariše.

„Plašim se, ako bih nešto pohvalno za imenovanje Lajčaka sada rekao, s obzirom na kritike koje su došle iz Prištine, da bih mu otežao rad pošto sam video da u Prištini svakodnevno kritikuju i napadaju Lajčaka i pre nego što je stupio na dužnost“, rekao je Ðurić.

Naveo je da on to neće činiti i dodao da Srbija od EU očekuje da bude fer posrednik i osigura da sve ono što „Priština godinama unazad nije sprovodila, a što je postignutno uz posredovanje EU, bude sprovedeno“.

Kurti nije ukinuo takse, samo ih je suspendovao

Govoreći o ukidanju taksi na srpsku robu na Kosovu, Đurić je rekao da ih Aljbin Kurti nije ukinuo već ih privremeno, oročeno, uslovno suspendovao i istovremeno nametnuo mehanizam koji blokira protok roba, ljudi i kapitala.

“To svakako nije ukidanje tarifa”, rekao je Ðurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Istakao je da se stav Srbije nije promenio i dodao da Priština treba da ukine bezuslovno, jednostrano nametnute anticivilizacijske takse.

“Ono što se desilo nije ukidanje taksi već samo privremena, uslovna, oročena suspenzija i onda Priština zamišlja da bi sa Beogradom mogla da razgovara sa pištoljem na slepočnici tako što bi ona procenjivala da li Beograd pregovara na način koji se njima dopada, pa ako im se ne dopada kako mi pregovaramo onda će da vrate takse. Da li možete da zamislite da se pregovori vode ozbiljno na taj način?”, upitao je Ðurić.

Kako je rekao, ta suspenzija ustvari nije nikakva suspenzija jer su, dodao je, istovremeno uveli netarifne barijere kojima su takođe sprečili normalnu cirkulaciju robe.

Konkretan primer za to je, kaže, primena veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

“Umesto sertifikata koji su statusno neutralni i dogovoreni u okviru dijaloga pod posredovanjem EU Priština insistira od trgovaca, a i od državnih organa Srbije da izdaju međunarodne sertifikate iako je to direktno kršenje sporazuma postignutih pod okriljem EU”, dodao je Ðurić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram