Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ocenio je danas da je dokumentarni film albanske televizije "Top kanal" pod naslovom "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", "podmuklo i verovatno sa strane podmenuto parče propagande koje treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca".

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Đurić je istakao da se Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu, ali i da veruje da albanski narod nema potrebu da poseže za tuđom istorijom i tradicijom.

Đurić je naveo da smatra da su autori filma „promoteri fašističkih velikoalbanskih ideja, kojima otimanje tuđe istorije i tradicije… nadopunjuje otimanje tuđih teritorija“.

On je dodao da mu se čini da u slučaju tog filma pomažu i određeni inostrani centri moći.

Đurić kaže da Srbija želi da u budućnosti i sa Albanijom i sa Albancima ima najbolje moguće odnose.

„Smatramo da je potrebno zaustaviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije, kako bi i srpski i albanski narod mogli da imaju sigurnu i prosperitetnu budućnost“, rekao je Đurić.

Prethodno je povodom filma emitovanog u nedelju, 30. maja, na albanskoj televiziji „Top kanal“ (Top Channel), koja se može pratiti i na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije navelo da se „srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar