Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista ocenili su danas hapšenje na Gazimestanu dvojice mladića iz Lapljeg sela, kao institucionalnu represiju kosovske policije na veliki srpski praznik Vidovdan i zatražili najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za taj postupak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su time „najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Kosovu i Metohiji“ i da očekuje da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu „najčvršći stav povodom ovog sramnog incidenta“.

„Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost“, ocenio je Đurić.

Srpska lista navela je da je objašnjenje da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge „licemerno“, s obzirom da se širom Kosova i Metohije vijore zastave Albanije, koja po njihovoj oceni, nije zvanična zastava čak ni za kosovske Albance, a posebno nije za Srbe“.

„Ovakvo derogiranje prava našeg naroda je apsolutno neprihvatljivo, što će zvaničnici Srpske liste istaći u razgovorima sa nadležnim ministrima u narednim danima“, dodaje se u saopštenju.

Mediji su danas preneli da je kosovska policija privela na Gazimestanu dvojicu mladića iz Lapljeg sela koji su ubrzo pušteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare