Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bk

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić demantovao je danas navode premijera Albanije Edija Rame da su kamioni sa tablicama Kosova blokirani na administrativnoj liniji.

On je istovremeno pozvao sve u regionu da dignu svoj glas protiv novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini, a koja zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

„Ne postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima. Postojala je mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje smo pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama i za Albance sa KiM. I do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba“, rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini traže da institucije Srbije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, jer u suprotnom „žito neće proći“.

Ðurić je to rekao povodom navoda albanskog premijera Edija Rame koji je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražio da preko administrativnog prelaza propusti teretne kamione sa registarskim tablicama  Kosova.

Neophodna je, ukazuje Ðurić, hitna reakcija EU na takozvane mere reciprociteta, a ne, kako kaže, ćutanje i okretanje glave.

„EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom. Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve u redu“, napisao je Ðurić i dodao da niko ne treba da se zavarava da je to put u nastavak dijaloga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram