Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpuno su neprihvatljive aktivnosti kojim gradska vlast uništava zelene površine u korist investitora nanose nesagledivu štetu javnom interesu, saopštila je Demokratska stranka Srbije.

Stranka i njen predsednik Miloš Jovanović podsećaju da je planom generalne regulacije zelenih površina Beograda, koji je osvojio prvu nagradu na 28. Međunarodnom sajmu urbanizma, predviđeno povećenje javnih zelenih površina u gradu za 8.000 hektara, a učešće gradskog zelenila sa postojećih 15 na 25 procenata do 2025. godine.

Uprkos tome, nedavno je uništena centralna zelena površina stambenog naselja Braće Jerković radi izgradnje tržnog centra nemačkog globalnog lanca supermarketa „Lidl“, a planira se seča više od 30 hektara šume Košutnjak u kompleksu „Avala filma“ radi izgradnje 420.000 kvadrata stambenih objekata i 150.000 kvadrata komercijalnih, čime se investitoru omogućava neto dobit od oko 600 miliona evra, samo na prodaji stanova, navodi DSS.

Činjenica da Urbanistički zavod Beograda za kratko vreme donosi dva planska dokumenta, koja su u suprotnosti jedan sa drugim, ukazuje da su građani žrtve sistemske korupcije i političko-urbanističke mafije i da gradska vlast ne štiti javni interes, već iz koruptivnih razloga podržava štetočinski investitorski urbanizam, ocenila je DSS.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije podržava potpisivanje peticije „Inicijativa sačuvajmo Košutnjak“ i zahteva da gradska vlast odbaci elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ i da se pristupi izradi novog plana, u skladu sa zakonom i u interesu građana Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare