Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arban Abraši izjavio je da će ta stranka sutra obavestiti SAD da napušta, kako kaže, antiameričku vladu premijera Aljbina Kurtija, što je pre moguće.

Abraši je rekao da je predsednik DSK već imao sastanke sa predsednikom opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem i liderom Socijaldemokratske inicijative Fatmirom Ljimajem, koji će podržati opoziv Kurtija.

On kaže da još nisu razgovarali sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija.

„Nismo imali kontakta sa DPK-om. Mislim da nećemo. Ali videćemo“, rekao je Abraši za prištinsku Gazetu Expres.

Abraši je rekao da odluka o izglasavanju nepoverenja Kurtiju nije došla željom DSK, već njegovim kršenjem koalicionog sporazuma.

Ističe i da će sutra obavestiti SAD o raspadu koalicije sa pokretom Samoopredeljenje.

„U petak ćemo Americi signalizirati da više nećemo biti deo vlade koja je označena kao antiamerička“, rekao je Abraši.

Haradinaj: Kurti je prevario građane

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj izjavio je da će poslanici njegove stranke glasati za nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. On je rekao da naredni koraci još nisu predviđeni.

“Inicijator tog predloga će podneti zahtev narednih dana, a mi ćemo ga podržati”, rekao je Haradinaj, preneo je Ljajmi.

Haradinaj je rekao da je Kurti prevario građane kada je reč o najvažnijim temama za Kosovo i dodao da vlada namerava da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, na načcin suprotan zahtevima SAD.

DSK Ise Mustafe odlučio je sinoć da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru Aljbinu Kurtiju. To je zatraženo, iako je ta stranka koalicioni partner u Kurtijevoj vladi.

DSK već duže insistira na ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH – što je i zahtev SAD-a, a Kurti je juče iznenada odlučio da razreši Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram