Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Nakon nedavnog dogovora o uspostavljanju avio linije Beograd - Priština, u Minhenu je danas potpisano i Pismo o namerama za obnovu železničkog saobraćaja, kao i izjava o nameri za završetak izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uspostavljanje saobraćajnih veza doprineti slobodi kretanja, protoku robe, kapitala i usluga i zahvalio se na pomoći američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Pismo o namerama za obnovu železničkog saobraćaja potpisao je u ime Beograda Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, a u ime Prištine predstavnik Direkcije za železnice. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači i izlaslanik predsednika SAD Ričard Grenel.

Vučić se zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu i Grenelu što su „pokazali veliki interes za region Zapadnog Balkana“. Kako prenosi Radio slobodna Evropa, on je rekao da pregovori sa Prištinom „nisu bili laki“, kao i da su potpisani sporazumi „od velikog značaja“.

„To je veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“, napisao je Vučić nakon sastanka na svom Tviter nalogu.

Predsednik Srbije je naveo da je „srećan što vidi progres“, kao i da će nada da će inicijativa američke dministracije „obezbediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir“.

Tači: Moguće postizanje sporazuma sa Srbijom tokom ove godine

Hašim Tači je po potpisivanju dokumenata najavio postizanje sporazuma sa Srbijom tokom tekuće godine.

„Kosovo veruje u rukovodstvo predsednika Trampa i njegove administracije. Verujemo da je moguće da se kasnije u toku ove godine postigne konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije“, izjavio je kosovski predsednik.

On je istakao da je današnji sporazum o železnicama i autoputu „najbolja poruka da će u region biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu“.

Grenel: Zahvalan sam što smo uspeli da stignemo do ove tačke

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričar Grenel rekao je da pokušava da se „što je više moguće fokusira na ekonomski razvoj“, kao da su oba predsednika, od samog početka, bila saglasna da na tome treba da bude fokus.

„Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke. Kada ljudima date posao i kad ljudima date nadu u budućnost, to zaista menja računicu. To smo želeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta ne sagledavanja političkih pitanja, već kako stvorite ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima“, naveo je Grenel. 

Avio linija Beograd – Priština nakon prekida od 20 godina

Pre manje od mesec dana, predstavnici Beograda i Prištine sa aviokompanijom Lufthanza potpisali su sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd-Priština posle više od 20 godina.

Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena.

U ime Srbije dokument je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša. 

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je tada da dogovorom o obnovi avio – linije dijalog Beograda i Prištine nije odblokiran, te da je EU i dalje za Srbiju glavni posrednik u dijalogu. 

Komentarišući činjenicu da je pismo o namerama potpisano u američkoj ambasadi u Berlinu, pod američkom zastavom i bez prisustva predstavnika Evropske unije, Đurić je odbacio zaključak koji se nameće, da je to početak novog dijaloga u kome će SAD igrati glavnu ulogu.

Pregovori Beograda i Prištine prekinuti su krajem novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ukidanje taksi je uslov srpskih vlasti da razgovori sa predstavnicima prištinskih institucija budu nastavljeni, na čemu insistiraju i predstavnici međunarodne zajednice.