Foto:N1

Stranka sloboda i pravde ostaje pri odluci da bojkotuje izbore, izjavo je predsednik SSP-a Dragan Đilas posle sednice Predsedništva te stranke u zgradi beogradske opštine Stari grad.

Đilas je za N1 rekao da su na sednici Predsedništva SSP-a saslušali jedne druge, da je bilo glasova za izlazak na izbore, ali da je odlučeno da se ostane pri odluci o bojkotu izbora na svim nivoima.

Naveo je da su se glasovi za izlazak na, pre svega lokalne izbore, čuli iz centralne Srbije gde su ljudi, kako je rekao, pod većim pritiskom nego u Beogradu, i zato bi želeli da izađu na izbore, pokažu neki svoj otpor, iako znaju da je pod ovakvim uslovima pobeda nad SNS-om nemoguća.

Đilas je istakao da je svestan da odluka o bojkotu „nije laka ni fenomenalna“, ali je uveren da će ona omogućiti da u nekoj bližoj budućnosti doće do promena u Srbiji, i da na pravim izborima dođe do mirne promene vlasti.

„Bilo bi bolje da je opozicija ostala jedinstvena“

Komentarišući odluku Pokreta slobodnih građana da izađe na izbore, a i medijske navode da su još neke opozicione stranke spremne da promene odluku o bojkotu, Đilas je rekao da bi zbog utiska prema Evropi bilo bolje da je opozicija ostala jedinstvena.

Podsetio je da je pre nedelju dana pokrenuta diplomatska inicijativa i poslato pismo u Evropski parlament, koje je potpisao i PSG, a u kojem se navodi da u Srbiji nema uslova za poštene izbore.

„Dobili smo izjavu nekih ljudi iz Evropskog parlamenta da nema uslova za brze izbore. Mislim da je to (izlazak na izbore) loše, ne mislim da će bilo šta promeniti sedi li 80, 50 ili 20 opozicionih poslanika u parlamentu“, kazao je Đilas.

Dodao je i da su opozicioni političar, kao i ostali građani, 50 dana bili zatvoreni u „životu koji nije život“, da su u euforiji i strahu, te da u takvim uslovima nije trebalo menjati odluke.

„Da je ovo pristojna zemlja, predsednik bi rekao: ‘Hajde da sednemo, da razgovaramo, da pomerimo izbore bar za jesen“. Ali ne, ja vidim jutros poruke iz tabloida da će kineske vakcine u junu da dođu od Si Đinpinga da nas spasu. Ko će da prima kinesku vakcinu koja nije proverena!? Opet je ludnica kao na početku da nam korona ne može ništa“, ocenio je predsednik SSP.

Rekao je i da se danas nije ni govorilo o mogućnosti da predsednik opštine Stari grad Marko Bastać učestuje na lokalnim izborima, već je predstavljen, kako je rekao, herojski posao koji je opštinsko rukovodstvo uradilo tokom epidemije koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare