Foto:N1; Dragan Đilas

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas ocenio je večeras da zbog širenja korona virusa, izbori u Srbiji neće biti održani 26. aprila.

Kako da budu održani kad ćemo imati sve te ljude koji su bolesni, kad kampanja neće moći da se sprovede, upitao je Djilas gostujući na televiziji N1.

„Štampali smo materijale za bojkot, spotove na mrežama, ali smo rekli stanite, kako da pričamo o tome kad će broj obolelih rasti – rekli smo stanite kakvi izbori, kakav bojkot, kakve kampanje“, rekao je Đilas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, navodeći nove mere i poteze države u borbi protiv širenja koronavirusa da će, između ostalog, pozvati na razgovore predstavnike svih izbornih lista kako bi se dogovorili da li je potrebno odlaganje izbora za nedelju ili dve dana.

Predsednik Stranke slobode i pravde je rekao da ne očekuje da će dobiti poziv na te razgovore, a i da do toga dođe, kaže, ne bi se pojavio.

„Ne očekujem niti bi s njim pričao o tome. Da napravi skup svih stranaka šta da radimo o koroni ja bih došao, ali o odlaganju ovih izbora ne bismo pričali jer na ove izbore nećemo da idemo“, kaže on.

Đilas smatra i da sve relevantne opozicione stranke koje mogu same da pređu cenzus bojkotuju izbore.

Govoreći o onim opozicionarima koji su, ipak, odlučili da se pojave na predstojećim izborima, Đilas je rekao da bi bilo poštenije da ih je Vučić uzeo na svoju listu.

„Pošteniji su mi Vulin, Ljajić, Drašković, oni su tamo javno. A ne ovi kao opozicija, da uzmu 5,6 odsto i da uzmu 20 mesta. Postoje ljudi i na toj strani koji misle da rade na rušenju režima, nisu svi tamo zbog para, ali moraju da budu svesni da rade u korist Vučića, on pokušava da napravi neki legitimitet. Jasno je da su neke organizacije direktno u dogovoru s Vučičem, služe da kritikuju opoziciju. Za neke ne znam ni ko su, čitam nekog Olenika. Jel ima neko da zna koje taj Olenik ili kako mu se zove stranka. Za njih niko ne glasa, oni imaju 0,1 odsto i oni će da ruše Vučića“, dodao je Đilas.

Govoreći o koronavirusu, Đilas smatra da sada plaćamo cenu neozbiljnosti i „šarlatanstva“ i dodaje da nesreća pogađa sve nas, bez obzira ko za koga glasa.

„Korona je pogodila ceo svet, znalo se da će doći u Srbiju, vlast je trebalo da se pokaže, a ovde su se pravile šale, držala se čuvena konferencija, govorilo se da se ide u Milano, pije rakija i onda posle dve nedelje su građani krivi što nisu shvatili preporuke. Kako da prihvate preporuke kad se svi smeju. Sve novine su tako pisale danima po nalogu vlasti. Ne treba dizati paniku već se pripremiti i reći šta će se desiti. Ja sam prošle nedelje došao iz inostranstva, niko me nije kontrolisao na aerodromu. Najgore je što se svi šale i onda se očekuje da građani reaguju“, kaže Đilas.

On je naglasio da treba da pokažemo solidarnost, a da o odgovornosti pričamo kad sve ovo prođe. Kaže i da je Savez za Srbiju izašao s predlogom mera za zdravlje ljudi, kao i sa predlogom ekonomskih mera.

„Rekli smo zabrana svih manifestacija, svi u karantin koji dolaze iz tih područja, lokalne samouprave da obezbede snabdevanje, zatvorite škole, obdaništa i fakultete. Mi danas nemamo maske u apotekama, sredstva za dezinfekciju, rafovi su prazni, dajte da napravimo neki red, da se svi javljaju na telefone, ne prebacujte odgovornost na građane koji nisu prali ruke. Povećavaće se broj obolelih, država će morati da reaguje i da nastavi da funkcioniše koliko je moguće normalno. Naravno da postoje robne i devizne rezerve i to treba pokazati građanima i tako se smanjuje panika. A ne tako što kažete da su respiratori tajna. Mi tražimo da država funkcioniše, doneli smo nove predloge, da neko kaže nema veze što je to opozicija predložila, hajde zajedno da radimo“, kaže predsednik SSP.