Foto:Nova S

O tome da li se i zbog čega žuri sa izborima, ko je u prednosti a ko kasni sa kampanjom i kakvi su danas izborni uslovi u emisiji "Među nama" govore politički analitičar Dejan Vuk Stanković i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev.

Na pitanje da li se požurilo sa raspisivanjem izbora u vreme epidemije koronavirusa koja još uvek traje, politički analitičar Dejan Vuk  Stanković je rekao da su mere koje su išle sa vanrednim stanjem ukinute nakon što su ispunjeni kriterijumu SZO i da je život mogao da se vrati u normalu.

„Red je i da onaj proces koji je definisan ustavom i zakonom bude okončan, Ne vidim kako bi mogli da se odlože izbori. Ne vidim drugi argument jer ističe mandat poslanicima u skupštini, a samim tim ni vlada ne može da funkcioniše u punom kapacitetu. Te dve stvari su uzajamno povezane“, rekao je on.

Prema uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu ne postoje uslovi za normalne izbore.

„Mi ćemo možda 21.vjuna  moći da kažemo da pet dana nije bilo nijednog zaraženog,  ali period u kome se vodi kampanja nije period normalnog života“, rekao je on.

“ Ako je moguće organizovati izbore u školama, zašto naša deca danas ne idu u školu ili zašto ne krenu sledeće nedelje?“, upitao je Georgiev i istakao da nas sprečava upravo ocena da to nije bezbedno.

Ao nije bezbedno da dete ode u školu jer može da zarazi baku i deku, ja ne vidim način na koji baka i deka mogu da se zaštite i da dođu u istu tu školu na biračko mesto i glasaju, ocenio je Georgiev.

Dodaje da razume vlast, koja se oseća dobro posle ove krize, da rejtinzi verovatno pokazuju dobre stvari za Aleksandra Vučića i SNS i da oni to hoće brzo da naplate na izborima , što je po  njemu jedini razlog zbog kojeg se njima žuri.

„U situaciji kada nam se u isto vreme kaže da više ništa nije isto, a onda nam kažu pa nije to tako rok je takav, ne možemo da produžimo vanredno stanje, parlamet neće raditi koji inače ne radi, vlada će izgubiti legitimitet a ona ga i nema jer se odluke donose na drugom mestu, mislim da je kriza malo dublja a da vlast koja je toliko moćna i jaka se uopšte ne obazire na to“, kaže Georgiev.

Na pitanje gde je danas posle svega ideja bojkota, Georgiev  je rekao da podržava argument predsednika DJB Slobodana Radulovića da bojkot nema smisla ako ga ne podrže svi oni koji nisu vlast, napominjujući da je opozicija propustila šansu i nije uspela da se konsoliduje.

On je upitao  da li je dozvoljeno da postoji normalna alternativa vlasti ili će se svaka alternativa dehumanizovati i to pravdati političkim nastupom te stranke i njenog lidera.

„Ako su ovi potpuno raspadnuti SzS i stranke oko njih zašto to toliko iritira vlast i organizuje kontramiting,  zašto se pravi ta vrsta tenzije“, upitao je Georgiev.

„Vlast štrajkuje protiv vlasti pa gde to postoji“ istakao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare