Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Naša očekivanja su da će proces izbora dobavljača i ugovaranja biti sproveden u toku ove sedmice, tako da se prve isporuke očekuju za najmanje 15 dana, piše dnevni list Danas.

Nadamo se da će ovaj period biti kraći, ali moramo da ukažemo da kretanje na međunarodnom tržištu medicinske opreme i organizacija transporta ugovorene opreme mogu uticati na dinamiku isporuke, kažu za Danas u Ministarstvu za evropske integracije odgovarajući na pitanje kada će biti dostavljena najavljena medicinska pomoć Evropske unije Srbiji za borbu sa aktuelnom pandemijom.

Ministarstvo objašnjava: „Uzimajući u obzir ukupne okolnosti u dogovoru sa Delegacijom EU za sprovođenje nabavke, izabrana je organizacija sa izuzetnim kontaktima i iskustvom za koju verujemo da će odgovoriti na naša najviša očekivanja. Reč je specijalizovanoj organizaciji Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)“.

Podsetimo, prošle sedmice je saopšteno da je EU „hitno odobrila Srbiji“ 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19. Sporazum o pomoći su potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. „Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu“, kazao je Fabrici, preneo je list Blic.

Prilikom nedavnog telefonskog razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica. Vučić je, takođe, pozdravio i odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram