Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Apsolutno je licemerno tražiti od Srbije da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, u situaciji kada se oni prijavljuju za članstvo u međunarodnim organizacijama, navodi za portal Nova.rs Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je danas iz Sijera Leone objavio da je ta država povukla priznanje KiM.

Predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti najavio je da će 15. marta Kosovo ukinuti takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i istakao da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na 90 dana, ako srpska strana pokaže „dobru volju“, odnosno prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti i eliminiše barijere prema Kosovu. Prekid kampanje za priznavanje nezavisnosti KiM ranije su zatražili i visoki međunarodni zvaničnici i to u isto vreme kada su od Prištine tražili da ukinu takse na robu iz centralne Srbije.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, u izjavi za portal Nova.rs kaže da je lobiranje za povlačenje priznanja Kosova “akcija državnog karatkera”, kao i da će Srbija prestati to da čini, samo ako i druga strana to uradi.

„U situaciji kad se oni prijavljuju za članstvo u međunarodnim organizacijama, kada i dalje lobiraju zajedno sa svojim prijateljima za nova priznanja, kada čak i treba da potpišu sporazum sa Albanijom o zajedničkom lobiranju i troškovima, apsolutno je licemerno traziti od Srbije da prestane“, navodi srpski šef diplomatije.

Na naše pitanje koje će još države povući priznanje Kosova, budući da je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić kaže da o tome ne želi da govori unapred.

Priznanje Kosova do sada je povuklo više od 17 država, a na zahteve da Srbija prekine sa takvim lobiranjem, srpski zvaničnici su govorili da na to imaju pravo, da mi ne priznajemo nezavisnost KiM, da povlačenje priznanja jača srpsku poziciju u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će prestati kada Priština ukine takse.

Aleksandar Vučić juče je u Vašingtonu izjavio da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na „odpriznavanju“ nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.