Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Predsednik Socijalističe partije Srbije (SPS) i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da su on i stranka koju vodi spremni da, u interesu političkog i državnog jednistva Srbije, nastave saradnju sa predsedikom države Aleksandarom Vučićem i Srpskom naprednom strankom (SNS), dodajući da odluka o tome pripada Vučiću i SNS.

„Ta odluka, kao što je on sam najavio, će biti u narednih petnaestak dana“, rekao je Dačić, za TV Prva, navodeći da je ponosan na rezultate koji su postignuti u saradnji sa Vučićem i njegovom strankom.

Na pitanje o spekulacijama da će SPS dobiti manje mesta u novoj Vladi, on je rekao da su posle svakih izbora bile „razne vrste priča i nagađanja šta će biti, koliki će broj (mesta) kome pripasti“.

„Vučić i ja nikad nismo na takav način razgovarali o brojkama već o ciljevima i politici i uvek smo iznalazili rešenje. Tako, ostavile vi to Vučiću i meni da rešimo“, rekao je Dačić.

On je naveo i da nema dana u poslednjih osam godina da on i Vučić nisu u kontatku, da se vide ili čuju.

„Jutros nismo stigli“, dodao je Dačić.

„Pratimo ponašanje Prištine“

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog probelema i da želi dijalog, ali „ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja“.

„Medutim, Priština ne samo da ne želi kompromis, nego lažu, cela im je politika zasnovana na lažima. Oni nešto potpišu i onda ne žele da to sprovedu, kao što je slučaj sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština“, rekao je Dačić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje svrsishodnosti takvog dijaloga u kojem „ne znate da li ste se nešto dogovorili“.

On je rekao da Priština misli da će Srbija biti slaba kao nekada i da će „morati da prihvati nešto pod pritiskom i ucenama“.

„Zato im smeta jaka Srbija“, rekao je Dačić, navodeći da je pre osam godina Srbija bila u izuzetno nepovoljnom položaju, ali je zatim uspela da preokrene situaciju, pa je 18 zemalja povuko priznanje Kosova.

Na pitanje da li Srbija nastavlja kampanju povlačenja priznanja Kosova, on je rekao da je prihvatila ono što je (specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog Beograd i Prištine Ričard) Grenel tražio „kako ne bi ispalo da mi ometamo dijalog“.

„Mi smo prihvatili taj neki moratorijum ali pratimo situaciju kako se Priština ponaša“, rekao je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare