Foto:Vesna Lalić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov.

„Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok“, rekao je Dačić polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je, kako je saopštilo Ministarstvo, istakao da se Beograd uvek protivio politici svršenog čina i nametanja rešenja, koja samo mogu da udalje od primenjivih dogovora i koja nose potencijal za dodatnu destabilizaciju regiona.

On je ukazao da je proces povlačenja i zamrzavanja priznanja nezavisnosti Kosova neumitan i da je do sada 18 zemalja to učinilo, a da je ključno što su pojedine države uvažile argumente Srbije podržavajući stav Beograda da je jedino kompromis pravo rešenje, održivo na duži rok.

Ministar je ukazao i da Srbija daje podršku i naporima međunarodne zajednice u prevazilaženju posledica migracija stanovništva, kao globalnog humanitarnog problema.

„Naš doprinos na pružanju pomoći svim izbeglim i raseljenim licima na našoj teritoriji predstavlja potvrdu kontinuiranih zalaganja za doslednu zaštitu svih prisilno raseljenih lica. Procenjuje se da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata. Veoma mali broj lica je tražio azil, s obzirom da su zapadnoevropske zemlje njihova krajnja destinacija“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je u osnovi tranzitna zemlja, Srbija ispunjava sve standarde u pogledu zaštite prava izbeglica i migranata, poštujući principe zaštite ljudskih prava, norme i načela međunarodnog prava.

Dačić je istakao i da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i da Srbija doprinosi bezbednosti i stabilnosti regiona i sveobuhvatnim unutrašnjim reformama, rezultatima na jačanju domaće ekonomije, kao i unapređenjem uslova poslovanja u čitavom regionu.

„Za našu zemlju je veoma važno očuvanje perspektive članstva u EU čitavog našeg regiona, jer je to najbolja garancija dostizanja trajne regionalne stabilnosti“, rekao je Dačić i ukazao da je to osnovni razlog što Srbija snažno podržava evropske aspiracije svojih suseda, uz simpatije za napredak koji oni postignu.

„Važno je i da svi oblici regionalne saradnje, uključujući ‘Berlinski proces’, u našoj percepciji nisu zamena za proces integracija Srbije u EU, već su mu komplementarni“, istakao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram