Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se spoljna politika u svetu u ovom trenutku svodi na borbu protiv korona virusa, napominjući da osim video konferencija nema spoljnopolitičkih aktivnosti.

“Zanima nas šta se dešava u Prištini sa aspekta naših ljudi koji tamo žive, pre svega mislim na srpski narod, imajući u vidu da se oni tamo ne bave zdravstvenom situacijom. Vreme je takvo da malo koga u uslovima pandemija zanimaju unutrašnje političke borbe na Kosovu, rekao je Dačić.

On je ocenio da će verovatno Kina biti jedna od najpopularnijih spoljopolitčkih partnera zemlje, jer je najviše pomogla.

“Evropska unija je izdvojila dosta novca, ali ovde je pitanje solidarnosti. Problem je šta ćemo sa novcem kada nema onoga što treba kupiti. Unija je zabranila izvoz medicinske opreme”, istakao je Dačić i naveo da respiratore niko iz Evrope neće da proda.

On je naveo da će Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati uputiti pomoć, kao i da nam je potrebna zaštitna oprema, sredstva za dezinfekciju i respiratori, a “tačno se zna ko ih proizvodi”.

On je naveo da su dvojica diplomata u Žanevi obolela od korona virusa još 12. marta, ali nije želeo da o tome obaveštava javnost u tom trenutku, jer je bila lakša klinička slika.

“Posle prvog slučaja, drugi diplomata je prijavio simptome, rečeno mu je da je grip, ali je ustanovljen korona virus. Nisu hteli u Ženevi da ga prime u bolnici, a jedva smo mu našli mesto u Bernu, jer mu je blokirano plućno krilo, a i odatle žele da ga izbace”, rekao je Dačić i napomenuo da je zbog toga upućen protest Ambasadi Švajcarske.

“Rešavamo pitanje zarobljenih na aerodromima”

Dačić je rekao da državljani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju, ali da je sada problem epidemiološka situacija i u uslovima vanrednog stanja dolazi i do suspednovanja određenih prava zbog javnog zdravlja.

“Mnogi od njih kada čuju da moraju u karantin, odustaju od povratka”, rekao je Dačić.

On je dodao da je za sredu dogovoren let Er Srbije za London, kako bi doveli državljane Srbije i naveo da je rešeno pitanje onih koji su bili zarobljeni na austrijsko-mađarskoj granici, u Sloveniji, a rešavaju se i pitanja građana na aerodromima u Parizu, Larnaki i Istanbulu.

On je precizirao da se rešava pitanje onih koji su zarobljeni na aerodromu, a da je druga faza vraćanje u zemlju onih koji nisu u tranzitu, a žele da dođu u Srbiju i zato treba da se obrate ambasadama Srbije i DKP.

Taj prevoz plaća Vlada Srbije, ali ne treba pothranjivati nerealna očekivanja da će se avioni slati u sve zemlje, pa je savet građanima da se prebacuju u centre poput Pariza, Dohe ili Moskve kako bi se lakše organizovao prevoz, rekao je Dačić.