Foto:Vesna Lalić

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neshvatljivo da se predlaže da izbori bude pomereni na jesen.

„U ovoj zemlji postoji Ustav, zakoni i kada će biti održani izbori zavisi od ukidanja vanrednog stanja“, rekao je Dačić i istakao da svako ko politizuje ovu krizu sa koronavirusom treba da se pokaže na izborima.

Dačić je dodao da što se tiče njega izbori treba da budu održani što pre, jer i život treba što pre da se vrati u normalu.

Prema njegovim rečima, Srbija postigla „izvanredne rezultate“ kao država, društvo i sistem u borbi protiv najtežih posledica epidemije korona virusa.

Država pokazala da ume da upravlja krizom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da je Srbija ostvarila izvanredne rezultate u borbi protiv negativnih posledica virusa, ističući da se naš zdravstveni sistem pokazao kao veoma uspešan.

„Uspeli smo i pokazali da umemo da upravljamo krizom, da sistem funkcioniše u najtežim momentima, a da pri tome imamo još i dobre ekonomske rezultate“, rekao je Dačić.

Govoreći o transportu građana, Dačić je naveo da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja, dodajući da je, na primer, Mađarska dozvolila i tzv. humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene.

Smatra da bi trebalo da postoji postoji jedan zajednički pristup, koji je, kaže, na početku krize izostao, pa je svaka zemlja primenjivala svoje mere, ali je EU napravila „mapu puta“, koja se odnosi za države članice, ali delom može da se odnosi i na kandidate.

Dačić je rekao i da ukidanje vanrednog stanja, ne znači da će odmah biti ukinute sve mere, s obzirom da pandemija traje.

„Državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom i vladom, uradilo je važan posao i rezultati pokazuju da smo ovu fazu uspešno uradili. U sledećoj fazi, korona će biti biti prisutna u našim životima“, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da će se u narednom periodu, koji neminovno nosi promene u svetskoj politici i geopolitičkim odnosima, Srbija truditi da zadrži osnovne postavke svoje spoljne politike.

On je primetio i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija, koje nisu u dovoljnoj meri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u svetu, navodeći da sve podseća na probleme iz 2009. godine.

Ističe da je tada napravljena atmosfera nepoverenja koja je dovela do toga da se ljudi nisu vakcinisali i da je zato potrebno napraviti bezbednu i efikasnu vakcinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare