Foto: Predrag Petrović

U novom sazivu republičkog parlamenta, Kragujevac će predstavljati samo četiri izabrana predstavnika građana, što je najmanje od uvođenja višestranačja u Srbiji. Ovakav "rejting" centralnog grada Šumadije, nije iznenadio ni predstavnike civilnog sektora ni kragujevačke političare. Jedni smatraju da je tome doprineo loš ugled lokalnog SNS-a koji predvodi Radomir Nikolić, dok drugi ocenjuju da je centar moći i dalje u Beogradu, a priča o decentralizaciji samo paravan.

Pročitajte još:

U poslaničkim klupama naredne četiri godine, Kragujevac će predstavljati četiri poslanika i to tri koja su izabrana sa liste SNS-a, ali formalno dolaze iz tri različite stranke, odnosno iz SNS-a i koalicionih partnera SPO-a i Ljajićevog SDPS-a i jedan poslanik sa liste SPS –Jedinstvena Srbija.

Ovo je za Kragujevac najmanji broj izabranih predstavnika u poslednje tri decenije, a o „guranju u ćošak“ četvrtog po veličini grada u Srbiji, govori i podatak da je najbolje kotirani i jedini predstavnik SNS-a iz Kragujevca „zaslužio“ tek 69.mesto na listi.

Prvi čovek lokalnog SNS-a, Radomir Nikolić nije bio kandidat ni na jednoj listi na ovogodišnjim izborima, ali je prema rečima sagovornice portala Nova.rs iz udruženja za građanski aktivizam ’“Res Publika“, njegovo rukovođenje strankom u gradu doprinelo marginalizaciji Kragujevca.

Bojana Vlajović Savić Foto: Privatna arhiva

„Kandidovanje samo jednog poslanika iz redova SNS-a, predstavlja dobar indikator pozicije i ugleda koji kragujevački odbor te stranke ’uživa’ u centrali. Na izvestan način, potvrđuje ono o čemu se nezvanično već dugo govori – da je Kragujevac marginalizovan i izopšten iz svih planova države kojom suvereno vladaju naprednjaci“, kaže aktivistkinja Bojana Vlajović Savić.

Ona navodi da je za Kragujevčane „potpuno nebitno“ koliko će predstavnika imati Kragujevac ili bilo koji drugi grad, sve dok se poslanici ponašaju kao „stranački vojnici koji glasaju na zvonce, dok o svim pitanjima promišlja i odlučuje samo jedna glava“.

U „parlamentu podaništva“ namirene statističke kvote

Kolumnista kragujevačkog nedeljnika, politički analitičar i nekadašnji narodni poslanik u dva saziva (Zajedno za Šumadiju), Saša Milenić, za portal Nova.rs, ocenjuje da je Parlamant potpuno marginalizovan i da je nevažno kakav je personalni sastav izabranih predstavnika građana. Milenić navodi da je Narodna skupština samo „ilustracija i održavanje ustavnog dizajna u realnom političkom poretku“.

„Jasno je da niko od parlamenta ne očekuje ni inicijativnost, niti donošenje krupnih odluka, već samo instrumentalno sprovođenje odluka koje se donose, na žalost, na višim mestima“, kaže Milenić.

On podseća da na listama poslaničkih kandidata nije bilo autentičnih ličnosti niti izraženih individualaca sa političkom težinom, koji su uticajni u svojim sredinama, već uglavnom ljudi koji namiruju statistićke kvote svojih lidera i partija.

Saša Milenić Foto: Privatna arhiva

„Nikada veća zastupljenost žena i poslanika iz unutrašnjosti u parlamentu nije bila kao do sada, ali nam to uistinu ne govori o rodnoj ravnopravnosti i političkoj decentralizaciji. Ovaj saziv parlamenta nije promocija emancipacije, već promocija podaništva. Zapravo, poslužiće samo jačanju inferiornosti izabranih predstavnika građana u odnosu na snažne politiičke lidere, kojima jedino raste cena“, objašnjava Milenić.

Bivši narodni poslanik, za portal Nova.rs zaključuje da izbor samo četiri predstavnika naroda iz Kragujevca, suštinski ne može ništa da promeni u gradu, ni na bolje, ni na gore.

„Dalo bi se raspredati kako to govori o marginalizaciji grada, kako Kragujevac gubi na političkom uticaju, ali zapravo je istina da to nema nikakvog značaja. Mogli su svi biti i iz jedne porodice i iz jedne kuće, to su samo dekorativni elementi. Verujem da će sada biti manje poslanika iz Beograda nego uobičajeno, ali nažalost, poslanici iz unutrašnjosti, kao i žene, poslužili su kao rezervoar poslušnosti“, zaključio je Milenić.

Čikiriz: Treba menjati izborne zakone

Da je u Srbiji potrebna decentralizacija političke moći, saglasan je i Mirko Čikiriz, državni sekretar u Ministarstvu pravde i narodni poslanik iz Kragujevca u tri mandata (SPO i POKS). On smatra da je centar Šumadije, srazmerno broju građana i ekonomskom značaju trebalo da ima i srazmeran broj poslanika.

Ocenjuje da Kragujevac to zaslužuje, jer je veliki industrijski centar, bio je prestonica, a kao četvrti grad u zemlji ima i ekonomski značaj. Čikiriz smatra da u Srbiji treba menjati izborne zakone kako bi se sprovela suštinska politička i ekonomska decentralizacija, dodajući da je centar moći i dalje u Beogradu, koji „guta celu Srbiju“.

Mirko Čikiriz Foto: Privatna arhiva

„Ovo u svakom slučaju nije dobro ni za grad ni za region. To je dokaz da se osim priče o decentralizaciji, u praksi ne dešava ništa konkretno. Problem je u izbornom zakonu i mi ćemo se zalagati za promenu zakona i podelu Srbije na pet izbornih regiona.

Kada svaki region bude imao isti broj narodnih poslanika, onda možemo da govorimo o ravnomerno raspoređenoj političkoj moći i snazi. Ovako, decentralizacija je potpuno obesmišljena“, kaže Čikiriz.

Od izabranih poslanika, Čikiriz očekuje da budu jedinstveni oko kragujevačkih i regionalnih tema i nada se da neće gledati na stranačke dresove kada se bude odlučivalo o strateški važnim pitanjima za Kragujevac. Podseća da je u periodu kada je delio skupštinske klupe sa kragujevačkim poslanicima iz drugih partija „negovan poprilično veliki stepen političke kulture“, te to očekuje i od sadašnjih poslanika.

Kragujevac je sa četiri izabrana predstavnika građana u novom parlamentu izjednačen sa brojem poslanika koji dolaze iz Kraljeva i Kruševca. Očekivano je da Niš i Novi Sad kao veći gradovi imaju i više poslanika od Kragujevca, ali u novom parlamentu, više predstavnika imaju i manji gradovi kao što su Novi Pazar i Čačak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar