Foto: Promo

Na osnovu preliminarne analize procenat biračkih mesta na kojima su zabeleženi incidenti i nepravilnosti je od osam do 10 odsto, što je duplo više nego na izborima 2016. i 2017. godine, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta.

„Ovo su su bili najlošiji izbori od svih koje smo mi kao posmatračka misija posmatrali od 2016. godine, kako u odnosu na izborni dan, a još više na predizborni proces. Rezultati na izbrono mdanu nisu lažiran i, a li je pitanje na koji način je formirana iztborna volja“, naveo je Nedeljkov.

On je rekao da na osnovu preliminarne analize procenat biračkih mesta na kojima su zabeleženi incidenti i nepravilnosti kreću se u rasponu od osam do 1o odsto, što je duplo više nego na izborima 2016. i 2017.

„Po rasprostranjenosti i tipu nepravilnosti, procenjujemo da su one bile usmerene pre svega na podizanje izlaznosti. Bez tih nepravilnosti koje smo identifikovali, izlaznost bi bila manja za oko 4 odsto, odnosno oko 45 odsto“, naveo je Nedeljkov.

On kaže da je na izborima zabeležena povreda tajnosti glasanja, primoravanje i potkupljivanje birača, kršenje principa jedan čovek jedan glas.

„Konkretnije, govorimo o kupovini glasova, pritiscima na birače van biračkih mesta, kako lično, tako i telefonom, fotografisanje biračkih listića, javno glasanje, uticaj biračkih odbora, dovođenja glasača na glasanje, višestruko glasanje iste osobe, glasanje bez dokumenata, paralelna evidencija…“, rekao je Nedeljkov i dodao da će na osnovu prikupljenih dokaza Crta podnositi prijave nadležnim institucijama.

„Izlaznost 49 odsto, SNS 60,41 odsto glasova“

Kako je rekao Raša Nedeljkov, izlaznost na parlamentarnim izborima je oko 49 odsto, sa marginom greške od 1,2 procenta. Prema procenama Crte, prva je lista “Aleksandar Vučić za našu decu”, koja je osvojila 60,41 odsto uz marginu greške od 1,1, SPS u koaliciji sa JS je osvojio 10,32  procenata uz marginu greške od 0,46 i “Aleksandar Šapić – pobeda za Srbiju” 3,95 odsto uz marginu greške 0,34.

On je naveo da je Crta utvrdila da u predizbornoj kampanji nije postojala ravnopravna kampanja učesnika, da je primećena intenzivna funkcionerska kampanja na svoim nivoima, zloupotreba javnih resura, inertnost institucija, kao i promena pravila igre u toku izbornog procesa.

„Ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske strandarde, ali njihovo održavenje ugrožava demokratiju, jer svaki novi izbori će biti lošiji, a stanje dmeokratije lošije nego što imamo u ovom trenutku“, istakao je Nedeljkov.

„U Zrenjaninu slučaj bugarskog voza i kupovine glasova“

Zbog ozbiljnih nepravilnosti, Crta je tokom izbornog dana podnela tri prijave policiji, koje se odnose na pojavu „bugarskog voza“ u Zrenjaninu, a ista pojava primećena je i u Požarevcu, naveo je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima u Crti. On je rekao da je u Zrenjaninu prijavljen i slučaj kupovine glasova.

„Zabeleženi su ozbiljniji slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja. U Čačku je došlo do fizičkog nasilja. Na jednom biračkom mestu na početku brojanja glasova došlo je do sukoba između predsednika biračkog odbora i njegovog zamenika i brojanje je na tom biračkom mestu bilo obustavljeno na duži vremenski period“, istakao je Dimitrijević.

On je naveo da je na biračkom mestu na Novom Beogradu je došlo do upada nepoznate grupe lica, koja je onda stupila u verbalni sukob sa članovima birač odbora i glasanje je bilo obustavljeno na duži vremenski period.

„Zabeleženi i konkretni slučajevi pritisaka i verbalnih napada na posmatrače Crte i to u Novom Sadu, Šapcu i Kraljevu, gde su članovi biračkih odbora u više navrata prema posmatračima Crte odnosili sa nipodaštavanjem uputili određene verbalne pretnje“, rekao je Dimitrijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare