Foto: Shutterstock

Crnogorska partija iz Novog Sada ocenila je da su aktuelni protesti koje predvodi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori samo "jeftina kopija starih zabluda iz devedesetih, koje su se ogledale u raznim formama jogurt revolucija, balvan revolucija i sličnih ‘spontanih’ protesta".

„Svi ovi protesti su uvek inspirisani iz centra koji se javno deklariše da nije umešan i koji danas najviše tobožnje brige iskazuje za situaciju u Crnoj Gori. Taj centar je – iskustvo nas uči – nekako uvek u Beogradu. Teško da je to slučajnost. Mora se posumnjati na neku vrstu kontinuirane politike koja vodi destabilizaciji regiona, koja je možda i šira priča od ove beogradske niti“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da ti „neodgovorni krugovi“ ne brinu za rizike po zdravlje od javnih okupljanja po stanovništvo, već su „kao i obično spremni da poture obične građane ispred sebe rizikujući njihovo zdravlje“ i da se iza njihove „tobožnje brige za situaciju u Crnoj Gori krije nešto sasvim drugo“.

„Pozdravljamo umerenu reakciju vlasti u Crnoj Gori na pokušaje da se unazadi ogroman uspeh postignut protiv pandemije korona virusa. Ali ne treba odstupiti od zaštite stanovništva. I u Srbiji smo imali brojne primjere kako neke verske organizacije ne poštuju epidemiološke mjere. Navodna borba za vjerske slobode nema primat nad zakonom i ustavom. Niko nema pravo da ugrožava pravo gradjana na zdravlje, rad i na postepenu normalizaciju života“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da se slični primeri ugrožavanja zdravlja gradjana vide i u Srbiji „gde se izgleda potpuno odustaklo od brige za javno zdravlje“, što se vidi kroz „neodgovorne mitinge i kontramitinge“.

„Crnogorska partija poziva politički Beograd, predsednika Srbije i Vladu Srbije da javno osude masovna političko-crkvena okupljanja unutar Crne Gore koja su u suprotnosti sa borbom te države da stavi širenje korona virusa pod kontrolu“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare