Foto: N1

Izborna kampanja prekinula je donedavni trend aktuelnog režima i najviših zvaničnika vlasti da bojkotuju gostovanja na televiziji N1. U poslednje vreme u nekoliko debatnih emisija, gledaoci ove televizije imali su priliku da gledaju rasprave vlasti i opozicije, što je, prema očekivanjima programskog direktora Televizije N1 Jugoslava Ćosića, trend koji bi trebalo da se nastavi.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da je njegova stranka odlučila da se reklamira N1, kako bi, prema njegovim rečima, „nasekirao“ one koji gledaju tu televiziju.

„Odlučio sam da nam krenu reklame i na N1, taman da se sekiraju mnogi. Strašno će da se nasekiraju. Taman su naučili samo da gledaju kakav sam zlikovac i zločinac, e bar na 50 sekundi će sad morati da gledaju nešto drugo“, rekao je Vučić.

U razgovoru za Nova.rs, Ćosić nije želeo da komentariše odluku predsednika i vrha Srpske napredne stranke, koji sada ohrabruje svoje članove da učestvuju u debatnim emisija televizije N1.

S druge strane, na pitanje da li očekuje da će se ubuduće nastaviti trend dolaska najviših zvaničnika na njihovu televiziju, Ćosić je rekao da to ne može da predvidi, ali da bi voleo da se tako nešto nastavi i ubuduće.

„Zaista ne znam. Voleo bih se svi sektori države otvore prema N1 za informacije koje mi smatramo relevantnim. Želeli bismo da nastave da dolaze i da ovaj princip ostane na snazi“, rekao je kratko Ćosić.

Potpredsednik Skupštine Srbije iz redova Srpske napredne stranke Veroljub Arsić, smatra da ne postoji ništa sporno u gostovanjima predstavnika njegove stranke na televiziji N1, ističući da je siguran kako će to biti trend i nakon izbora.

„Ja mislim da će se to nastaviti i da će se, s vremenom, političke tenzije u našem društvu svesti na minimum. Verujem da neće biti problema u budućnosti“, kratko je rekao Arsić.

Parun: Sumnjam da će se ovako biti posle izbora

S druge strane, politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun, navodi da ne očekuje da se trend gostovanja vlasti na N1 nastavi nakon izbora, jer publika te televizije nije njihova.

„Svrha njihovog gostovanja je želja da se, na neki način, relaksira atmosfera i da naprednjaci pred izbore izgledaju malo bolje nego što izgledaju u periodu između njih. S jedne strane, to je i poligon gde mogu da dokažu superiornost u odnosu na opoziciju, jer malo ko može da se takmiči sa njima u emisijama koje su u formi duela“, objašnjava on.

Govoreći o kritikama koje su iznete na račun N1 zbog poziva predstavnicima vlasti i reklamiranju njihovih izbornih spotova, Parun je napomenuo da ova kablovska televizija može samo da dobije na objektivnosti sa ovakvim pristupom.

„Ovaj format je interesantan za gledanje i poželjan za političko zdravlje. Mi smo prethodnih godina prizivali razgovore vlasti i opozicije, a i malo smo zaboravili kako to izgleda. Voleo bih da na nacionalim frekvencijama vidim takođe taj vid debate“, poručio je on, dodajući da je neophodno pitati urednike televizija zašto ne organizuju takvu vrstu dijaloga na svojim televizijama.

„S druge strane, nisam siguran da bi većem delu opozicije odgovarala takva vrsta debate sa predstavnicima vlasti, zbog toga što mi se čini da je njihov ‘debatni fitnes’ na dosta nižem nivou i da bi to bilo kontraproduktivno za njih“, zaključuje Parun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare