Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mesec i po dana nakon izbora koje je opozicija većinski bojkotovala, Savez za Srbiju jedan od idejnih tvoraca ove kampanje više ne postoji. Zamenjen je Udruženom opozicijom Srbije, koju će činiti sve stranke koje su bojkotovale izbore, sem Dveri Boška Obradovića. Na tragu novog ujedinjenja, nova.rs je pokušala da dobije odgovor koja je razlika između novog i starog saveza, i na koji način će nova opoziciona koalicija delovati.

Udružena opozicija Srbije predstavljena je kao široka koalcija opozicionih partija, ali trenutno broji manje članova od Saveza za Srbiju jer se Dveri neće uključivati u njeno opoziciono delovanje. Udruženoj opoziciji neće se pridružiti ni Inicijativa Ne davimo Beograd, kao ni SDS Borisa Tadića.

Kako saznaje Nova.rs, pučene iskustvom i ne baš velikim uspehom Saveza za Srbiju, stranke unutar Udružene opozicija nastupaće odvojeno na svim frontovima osim tri: vladavina prava, poboljšanje izbornih uslova i sloboda medija.

Niko od sagovornika Nova.rs nije želeo da obrazloži šire šta se krije iza odluke Dveri da se ne pridruži Udruženoj opoziciji, kao i saznanja Nova.rs da je došlo do sukoba između lidera SSP Dragana Đilasa i predsednika Dveri Boška Obradovića.

Miroslav Aleksić
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića, za Nova.rs kaže da će prva zajednička konferencija za štampu Udružene opozicije biti održana u narednim danima.
On je za Nova.rs potvrdio da će stranke delovati odvojeno, odnosno da će se delovati zajedno samo u brobi za vladavinu prava, poboljšanje izbornih uslova i slobodu medija.

„Reč je o široj koaliciji stranaka koje su bojkotovale izbore. Stranke se razlikuju u pojedinim stavovima, ali nas ujedinjuju centralane tačke“, ističe Aleksić.

Na pitanje koji je cilj Udružene opozicije i da li prave strategiju za predsedničke i beogradske izbore koji će biti održani 2022. Aleksić odgovara:

„Cilj su izbori, što pre. Naravno, fer i pošteni izbori“.

Upitan zašto Dveri nisu deo Udružene opozicije, Aleksić je rekao da to moramo da pitamo njih, ali da veruje da će sarađivati sa strankom Boška Obradovića.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, za naš portal kaže da je cilj formiranja Udružene opzicije Srbije smena nedemokratskog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka i izgradnja demokratskog i slobodnog društva zasnovanog na vladavini prava.

„Prvi korak na tom putu je da se izborimo za poštene izbore na kojima će građani bez pritisaka i ucena moći slobodno da biraju. DS nastavlja svoju dalju opozicionu političku borbu kroz Udruženu opoziciju Srbije“, kaže Rakić.

Govoreći o Dverima, istakla je da će vreme pokazati koliko je ovakva njihova odluka ispravna i da li će doprineti efikasnijoj borbi za smenu režima Aleksandra Vučića.

Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, nisu svi „bojkotaši“, spremni da se uđu u novi savez. Iz Ne davimo Beograd ističu da se neće priključivati Udruženoj opoziciji, ali da su otvoreni za „neku vrstu sradnje“.

„Otvoreni smo po pitanjima suprotstavljanja režimu Aleksandra Vučića i fer izborima“, kaže Radomir Lazović iz Inicijative.

Upitan zašto se nisu priključili, on za Nova.rs kaže:

„Mislim o da je insistiranje na jednoj koloni pogrešno jer će ljude da odvratiti od glasanja. Međutim neka saradnja mora da se ostvari kako bismo se izborili protiv ovog kriminalnog režima“, kaže Lazović.

Svoj stav o Udruženoj opoziciji javno je izneo i lider SDS Boris Tadić.

„Ako dobro razumem, najnovija ‘udružena opozicija’ je manja od onog iz čega je nastala – SZS. Povodom donošenja ove odluke jedina vest o onima koji se udružuju je da se Dveri ne udružuju. Šalu na stranu,nužno je operativno i odgovorno udruživanje, a ne nove lakrdije i kontrola štete, naveo je Tadić na Tviteru.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare