Foto: Vesna Lalić

Ako se računaju i godine koje je proveo na ulici boreći se protiv režima Slobodana Miloševića, Čedomir Jovanović će uskoro zaokružiti 25 godina provedenih u turbulentnoj srpskoj politici. A u njoj je, čini se, prošao sve faze - od vođa protesta, preko glavnog Đinđićevog saradnika i čoveka za najteže zadatke, glasa razuma na srpskoj političkoj sceni, sumnjivog biznismena, do lidera partije koja je na poslednjim izborima doživela krah. Možda je svoju političku karijeru upravo zapečetio scenama nasilja u kojima je bio glavni akter, a kojima je prethodnih dana svedočila celokupna javnost.

Čedomir Jovanović u prethodne dve decenije nesumnjivo se izdvajao u odnosu na sve političare u Srbiji. Nije imao problem da direktno učestvuje u hapšenju Slobodana Miloševića, da uprkos bombardovanju javno kaže da Srbija treba da se učlani u NATO i da Kosovo više nije srpsko, da bez “ali” govori da se u Srebrenici dogodio genocid… Od svega toga sklanjali su se glavni igrači u srpskoj politici, strahujući da bi to moglo da se odrazi na njihov politički rejting.

Cedomir Jovanovic
Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS/BW

Kao student je predvodio proteste 1996/1997, potom se učlanio u Demokratsku stranku, čiji je bio i potpredsednik posle oktobarskih promena u Srbiji. Bio je šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini, a posle ubistva Đinđića imenovan je za potpredsednika Vlade.

Najveća greška

Iz DS-a je izbačen posle sukoba sa vrhom stranke, na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, da bi potom osnovao i Liberalnu demokratsku partiju, u kojoj nije podneo ostavku ni posle niza loših rezultata na izborima.

Da mu je odlazak iz DS-a bio najveća greška, smatra Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka. On navodi da se Jovanović u jednoj dugoj političkoj karijeri potpuno istrošio.

„U tom političkom trošenju ima nečeg što je vezano za političke situacije u kojima je on kao mlad čovek isturan da rešava mnoge probleme. Bio je i šef poslaničke grupe DS, a Đinđić se na njega mnogo oslanjao u delikatnim situacijama. Sve te situacije su njega politički trošile“, smatra Čupić.

On ocenjuje da ga je odlazak iz DS-a destabilizovao.

„Formirao je LDP, koji je potom urušavao, da bi na poslednjim izborima osvojio manji procenat glasova nego što je skupio potpisa. U njegovoj stranci bilo je mnogo ozbiljnih i uglednih ličnosti, ali su ga svi napustili i ostao je sam“, kaže Čupić.

Cedomir Jovanovic
Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Fidelinka, jahta, džip…

Jednom delu Srbije zbog stavova o Kosovu, hapšenja Miloševića, priča o članstvu u NATO-u i genocidu u Srebrenici nikada nije ni mogao da se približi, dok ona “građanska” kojoj je bio bliži postepeno je gubila poverenje u njegove dobre namere zbog političkih i životnih faulova koje je pravio. Nekima je smetao i njegov luksuzni život i sumnjiv privatan biznis, u kome očito nije imao mnogo uspeha i koji su pratile kontroverze.

Foto: E-Stock/Stefan Filipovic

Jedan od takvih bio je i zakup fabrike Fidelinka, za koju je u njegovo ime od tadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića Aleksandar Vučić tražio kredit iz Fonda za razvoj. Radnici su se žalili da su im firme Jovanovića ostale dužne i po pet plata, što je Jovanović demantovao.

Fidelinka je bila samo jedna u nizu fabrika, koju je praktično vodio sa svojom suprugom.

Do danas nije razjašnjeno da li je jahta koja je zaplenjena u Hrvatskoj bila njegova, kao što su tamošnji mediji pisali, dok je javno priznao da je skupoceni džip koji je vozio pozajmio Beba Popović.

Podrška Vučiću – način opstanka

Poslednjih nekoliko godina praktično je pružao podršku Aleksandru Vučiću i njegovoj politici, a posle nedavne izborne pobede pojavio se i na proslavi u izbornom štabu SNS, iako je baš na tim izborima osvojio svega 0,3 odsto glasova.

„Jovanović je pravdao Vučićevu politiku i govorio je da Vučić sada radio ono što on godinama zagovara, proveroevropski put, iako je to bilo samo za spoljnu upotrebu, dok se u Srbiji ponašao kao radikal. Jovanović je takvog Vučića podržavao. To je bio način njegovog opstanka“, smatra Čupić.

Čedomir Jovanović i Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Twitter/Sajam Ludaka@BoraKonj

On navodi da je Jovanović upadao u razne probleme zbog privatnih poslova, koji su nedavno završili nasiljem.

„On više ne može da bude ozbiljan partner u političkom životu. Trebalo bi sam da se povuče iz političkog života i posveti se onom što mu je bitno. U suprotnom će sam sebe mučiti ili će upasti u izvršiteljsku ulogu u politici“, smatra Čupić.

Jovanović će još kratko vreme, do konstituisanja novog saziva Skupštine, biti poslanik, a nepoznato je da li i dalje obavlja funkciju savetnika člana Predsedništva BiH Željka Komšića. Na nju je postavljen u martu prošle godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare